Obren els col·legis electorals per les eleccions europees

Les 9h del matí del 9 de juny, obren els col·legis electorals de la ciutat de Tarragona i d’arreu de Catalunya perquè els més de 5,7 milions de ciutadans de Catalunya que estan cridats a les urnes per les eleccions europees puguin votar. Els electors poden votar els seus representants al Parlament Europeu en uns comicis amb circumscripció única, segons dades de la delegació del govern espanyol a Catalunya, que ja preveu menys participació a jutjar per les peticions del vot per correu.

PUBLICITAT

En menys d’un mes, els catalans tornen a votar després dels comicis de les catalanes del 12 de maig. Aquella jornada electoral va quedar marcada, en part, pel robatori de coure a Rodalies, així que Adif i Mossos d’Esquadra han reforçat el dispositiu de vigilància de la xarxa ferroviària per les eleccions d’aquest 9J.

Segons dades de la delegació espanyola, s’han desplegat gairebé 10.000 agents a Catalunya, dels quals la meitat són Mossos d’Esquadra. Entre membres de mesa, interventors, transmissors i agents de seguretat, hi ha unes 42.000 persones implicades en el dispositiu electoral. Des de la delegació del govern espanyol van demanar als col·legis electorals que guardessin el material de les eleccions catalanes per reaprofitar-lo en els comicis europeus. Per la jornada han distribuït 1.787 urnes. El pressupost electoral pel 9-J ha estat d’uns 1,2 milions d’euros, segons l’executiu espanyol.

Venint d’unes eleccions catalanes que han deixat un panorama incert de cara a la formació de govern, durant la campanya de les europees els partits han abordat qüestions de política domèstica, com l’amnistia, el referèndum o el finançament singular . Ara bé, el possible augment de poder de la ultradreta a Brussel·les, el malestar dels agricultors i les guerres a Ucraïna i Gaza també han marcat els mítings electorals.

Els resultats de les eleccions europees a Catalunya es començaran a fer públics a partir de les 23 h per no “influir en el conjunt del vot” a la UE, ja que a Itàlia els col·legis no tanquen fins llavors. Així, els col·legis electorals catalans iniciaran a fer el recompte quan tanquin, a les vuit del vespre, però els resultats no es començaran a bolcar fins a les onze. Per tant, el govern espanyol preveu que les dades que es donin llavors ja seran amb un nivell d’escrutini “alt”.

PUBLICITAT