Recuperen una varietat extingida de raïm negre en una plantació de 200 ceps a Salou

L’Ajuntament de Salou (Tarragonès) ha plantat 217 ceps de ‘pàmpol girat’, una varietat de raïm negre extingida. La plantació s’ha fet aquest dilluns en un espai del parc del Pla de Maset, un solar municipal que havia estat una antiga zona de conreu. La proposta forma part del projecte de recuperació dels valors etnogràfics i paisatgístics del municipi, sobretot “del paisatge agrícola relacionat amb la vinya i l’olivera característic dels segles XVIII i XIX”, com ha destacat l’alcalde Pere Granados.

PUBLICITAT

Els ceps provenen de la Finca El Encín d’Alcalà de Henares, on es conserva una de les col·leccions de varietats de vinya més importants d’Espanya i Europa. La mostra mare de les plantes va ser traslladada el 1975 de l’Estació Enològica de Reus.

Al Camp de Tarragona, la varietat ‘pàmpol girat’ es va extingir cap als anys seixanta, tot i que era una varietat tradicional i ben adaptada al litoral. L’INCAVI ha gestionat la transferència de les plantes des de la fina madrilenya fins a Salou i la URV s’encarregarà de la part enològica. Els primers brots de la varietat apareixeran en unes setmanes i els primers raïms es podrien veremar en tres o quatre anys.

En aquests mateixos terrenys “sorrencs” del Pla de Maset també es conrearà una segona varietat extingida. Es tracta de ‘l’Escanyagossos’ que l’Ajuntament de Salut encara té en procés de recerca. La previsió és plantar mig miler de ceps entre les dues varietats.

PUBLICITAT