La Fatarella reviu l’últim combat de la Batalla de l’Ebre

L’Associació Lo Riu destaca que cal recuperar la memòria perquè els fets no caiguin en l’oblit

La Fatarella (Terra Alta) ha tornat a viure l’últim episodi de la Batalla de l’Ebre. L’Associació Lo Riu ha organitzat aquest diumenge una recreació històrica a l’espai de la cota 562 on es va produir el darrer combat entre les tropes franquistes i republicanes.

Pla general de soldats recreant l'últim combat de la Batalla de l'Ebre en la recreació històrica feta a la Fatarella. Imatge del 14 de novembre del 2021 (Horitzontal).
PUBLICITAT

En la recreació, hi han participat una seixantena de recreadors d’agrupacions procedents de Saragossa i d’arreu de Catalunya. En la jornada també s’ha organitzat una visita guiada al campament militar i una fira de col·leccionistes. L’acte s’ha recuperat després de l’aturada per la situació de pandèmia. “Es important recuperar la memòria històrica perquè si ens oblidem d’algunes coses potser tornarem a repetir-les”, ha afirmat el president de l’Associació Lo Riu, Àlex Sambró.

Els recreadors s’han posat a la pell dels soldats de l’exèrcit republicà i del franquista per escenificar com es va viure l’última batalla a la serra de la Fatarella. Sambró ha recordat que les trinxeres i fortificacions fetes pels republicans van permetre al tinent coronel Manuel Tagüeña, el cap del 15è cos de l’exèrcit de la República, fer una retirada “ordenada” al final de la Batalla de l’Ebre. “Si no hi hagués hagut la línia fortificada, l’exèrcit franquista hagués arribat a la serra de la Fatarella i hauria pogut aniquilar el que quedava de l’exèrcit republicà”, ha explicat Sambró.

Per això, Sambró ha assenyalat que és important difondre la història perquè no s’oblidin els fets. “Hem de recordar-ho sobretot a la gent més jove, fa falta parlar de memòria històrica amb ells, si sabem el que va passar potser l’auge de l’extrema dreta no hauria pujat tant”, ha opinat el president de l’Associació Lo Riu. La jornada ha acabat amb parlaments i un dinar de germanor entre tots els grups de recreació històrica que hi han participat.

PUBLICITAT