Recta final per reobrir l’església de Sant Francesc de Valls

Fa gairebé un any es va iniciar la reparació de voltes i cobertes del temple, reconvertit en equipament cultural públic

Recta final per reobrir l’antiga església de Sant Francesc de Valls. El temple, de finals del segle XVI, porta cinc dècades tancat al culte i en desús. Això es deu al mal estat de conservació, sobretot de la coberta. Després d’un any d’obres, l’edifici, de propietat municipal, preveu reobrir aquesta primavera. Amb motiu de les Decennals es podrà donar un cop d’ull. De fet, s’hi està muntant una exposició que permetrà redescobrir el temple històric i alhora força desconegut.

PUBLICITAT

Molts veïns mai han estat a l’interior d’un conjunt patrimonial -església i convent-, que conserva pintures originals en algunes capelles laterals. A la façana exterior hi ha emblemes molt singulars dels franciscans, catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Pel que fa als treballs finals de rehabilitació de l’església, avancen a bon ritme. De fet, la pandèmia i problemes de subministrament de materials han retardat l’execució, de sis mesos previstos inicialment, a un any d’obres. Amb tot, la regidora d’Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric, Sònia Roca, calcula que les obres es podran enllestir aquesta primavera.

“Arrel d’un insulsament de la coberta de l’església l’any 1969 es va tancar al públic i al 1978 l’Arquebisbat de Tarragona la va cedir al municipi”, recorda Roca. “Volem posar en valor aquest edifici patrimonial, amb l’església i el convent, que s’havia quedat sense ús. A més, la rehabilitació de patrimoni no sols s’ha de quedar en rehabilitar, sinó també donar un nou ús a l’espai”, afegeix la regidora.

L’edifici és de titularitat municipal i està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, si bé els escuts exteriors són d’interès nacional. A més, l’església, que arrossegava diverses patologies, des de fissures en murs a humitat per filtracions d’aigua, es reaprofitarà com a equipament cultural. Les obres estan tan avançades que l’Ajuntament hi incorporarà més millores, com ara una sortida d’emergència.

PUBLICITAT