#Eleccions12M | Minut a minut dels comicis a Tarragona

Segueix en directe les eleccions autonòmiques d’aquest 12 de maig a Tarragona amb Ràdio Ciutat de Tarragona. Vivim minut a minut els resultats dels comicis, posant èmfasi en la demarcació tarragonina. Informació, actualitat i anàlisi, el trobaràs i viuràs a Ràdio Ciutat!

MINUT A MINUT

PUBLICITAT

22:51 – Amb gairebé tot el peix venut, el PSC ha guanyat les eleccions amb 42 escons. El Tripartit just suma majoria. En clau tarragonina, els socialistes han aconseguit una victòria històrica, ja que encara no havien guanyat al conjunt de la demarcació en uns comicis autonòmics.

22:23 – El PSC li treu un diputat clau a Junts+ a Lleida quan tan sols queda un 5% d’escrutini. Aquest canvi permetria una majoria absoluta per a un hipotètic Tripartit.

21:44 – Amb un 70% escrutat, les forces independentistes no sumen majoria. La reedició del Tripartit o la repetició d’eleccions semblen les opcions més probables a aquestes hores de la nit.

21:37 – Superat el 60% d’escrutini general, PSC, ERC i Comuns estan fregant la frontera de la majoria absoluta amb 68 escons. Malgrat la davallada del partit de Pere Aragonès, Esquerra podria tenir la clau d’un nou Tripartit.

21:32 – Amb un 57,55% escrutat a la demarcació de Tarragona, el PSC guanya a la província per primera vegada amb 6 escons.

21:21 – Gairebé amb un 40% escrutat a la demarcació de Tarragona, el PSC se situa com a guanyador amb un empat a la segona posició entre Junts+ i ERC.

21:16 – Resultats generals amb prop d’un 25% escrutat.

21:05 – Amb un 17,96% escrutat a Tarragona, el PSC s’endú la victòria amb Junts+ en segona posició i ERC en tercera.

20:56 – Amb un 6,5% escrutat, el PSC guanya les eleccions amb 10 escons més que Junts+, segons i a força distància d’ERC. Amb aquest resultat, no es podria donar la reedició del Tripartit.

20:46 – Primers resultats, tot i que poc representatius: Només hi ha un 1,63% escrutat.

20:40 – A la demarcació de Tarragona la participació ha estat del 53,17%, 4,32 punts més que a les eleccions del 2021. Sembla que a Tarragona no han afectat tant les incidències ferroviàries, si bé els comicis del 2021 van estar perjudicats per la covid-19.

20:33 – Mentre dura l’espera de l’escrutini, el sondeig de 3Cat deixa la porta oberta a una reedició del tripartit: PSC, ERC i Comuns sumen més de 68 escons, el número que marca la majoria parlamentària.

20:24 – El Sondeig de 3Cat (TV3) deixa fora del Parlament a Ciutadans. Cal esperar abans de confirmar les pitjors notícies per a la formació taronja.

20:11 – El sondeig de 3Cat (TV3) dona com a guanyador el PSC amb entre 37 i 40 escons, amb Junts+ en segona posició (33-36), distanciat d’ERC (24-27). La resta de posicions serien les següents: PP (9-12), Vox (10-11), CUP (6-8), Comuns Sumar (6-7) i Aliança Catalana (1-3).

20:05 – Ha arribat el moment de la veritat! Els col·legis electorals tanquen a l’hora prevista malgrat la petició d’ERC i Junts d’ampliar l’horari pels problemes ferroviaris. D’aquí a molt poc començarem a saber els primers resultats.

19:04 – Segones dades de participació fins a les 18h a la demarcació de Tarragona, on ha votat un 44,07% del cens, uns 1,30 punts percentuals més que el 2021. De fet, és la província on més ha pujat la participació. A Catalunya, el total és del 45,80%, 0,19 punts més que en els comicis catalans del 2021 a aquesta hora.

18:40 – Esquerra i Junts han reclamat a les juntes electorals de cada província que s’ampliï l’horari de votació en els municipis afectats per les incidències a rodalies. A Tarragona, Lleida i Girona s’ha elevat la demanda a la Junta Electoral Central. A més, la Junta Provincial de Barcelona ha demanat un informe previ a Renfe sobre el que ha passat aquest diumenge al servei de Rodalies. Caldrà esperar una resolució abans de les 20h, quan en principi es tancaran els col·legis electorals arreu de Catalunya.

16:38 – La candidata del PSC a la demarcació de Tarragona, Rosa Maria Ibarra, també ha exercit el seu dret a vot a l’Escola Enxaneta de Valls. La socialista ha expressat el seu desig que sigui una jornada electoral tranquil·la en la que la ciutadania aposti per “passar pàgina”.

14:52 Junts se suma a la petició d’ampliar la jornada electoral més enllà de les vuit del vespre per les incidències a les línies ferroviàries arran del robatori de coure que ha comportat talls de circulació i suspensió del servei. 

13:58 ERC demana a les juntes electorals de Barcelona i Tarragona allargar l’horari de votació als col·legis afectats pels talls de Rodalies. El partit està preparant l’escrit per adreçar-lo a les juntes corresponents. Un robatori de coure aquest diumenge provoca una afectació generalitzada al servei de Rodalies. La majoria de trens no poden entrar ni sortir de Barcelona i hi ha afectacions a tota la xarxa. El Govern ja ha alertat que aquesta situació afecta el dret de participació i de vot.

13:18Les dades provisionals de participació a les 13h indiquen un augment en 4 punts respecte a les eleccions del 2021. Les dades de participació a Catalunya a la una del migdia són del 26,85% mentre que a Tarragona, la participació se situa en el 26,61%, el que suposa un augment de 3,93 punts respecte al 2021 a aquesta hora.

12:52: La portaveu i candidata de la demarcació de Tarragona d’ERC, Raquel Sans, se suma a la llista de candidats que ja han exercit el seu dret a vot. Sans ho ha fet a l’Institut Tarragona i ha demanat als ciutadans que malgrat que els trens no arribin intentin anar a votar. La candidata també ha declarat: “El nostre vot pot ser decisiu i ens animem a votar i a fer que el país guanyi i Catalunya avanci”.

12:38 – El cap de llista de la candidatura de Ciutadans per la província de Tarragona, Matías Alonso, ja ha votat al Centre Cultural García Lorca del Vendrell. Alonso ha fet una crida a la participació i ha afirmat que: “los ciudadanos de Cataluña tengan la garantía de que se siguen defendiendo sus derechos constitucionales, sus derechos de ciudadanía, y que se seguirá trabajando por una convivencia democrática en paz y libertad”. 

12:14 – Continuem sumant candidats que exerceixen el seu dret a vot. Ara ha estat el torn de Pere Lluís Huguet, el cap de llista del PP Tarragona que ha votat al col·legi General Prim de Reus. El candidat ha expressat que “El més important és tenir una bona participació i que la gent pugui escollir els seus representants al Parlament de Catalunya, per tant, com més participació, millor”.

12:05 – Yolanda López, la candidata de Comuns Sumar també ha votat. Ho ha fet al centre de votació l’Eina del Vendrell. Des d’allà ha “invitat a tothom a anar a votar, ja que és la millor manera que tenim de demostrar el futur que volem per al nostre país”.

11:53 – La cap de llista de Junts+ Puigdemont per Catalunya, Mònica Sales, ha votat a a l’Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús. La candidata ha aprofitat per fer una crida al civisme i a la participació: «faig una crida a la participació, aquests dies els de Carles Puigdemont hem estat explicant arreu el nostre projecte, el nostre sentit d’estat, i avui esperem que la gent ens faci confiança».

11:18 – Una altra candidata de la demarcació ha votat. La candidata de la CUP a les eleccions d’aquest 12-M, Laia Estrada, ha fet una crida a omplir les urnes “amb paperetes antifeixistes, d’esquerres i independentistes”. Minuts després de votar al col·legi electoral de l’escola Rubió i Ors de Reus, la candidata ha assegurat que és un dia “per defensar la terra i començar a construir un nou país”. 

10:41 – El candidat del PPC, el tarragoní Alejandro Fernández, ha votat al col·legi electoral instal·lat al centre cívic de Sant Pere i Sant Pau, a Tarragona, quan passaven pocs minuts de les deu del matí. El cap de llista dels populars ha assenyalat que avui és la “festa de la democràcia” perquè és un “vot, una persona”. 

09:12 – Els resultats que es facin públics aquesta nit sí que inclouran el vot per correu. Prop de 97.500 persones han votat per correu al 12-M, un 63’8% menys que el 2021 però un 36,6% més que el 2017.

09:10 – L’escrutini començarà a les 20 hores i està previst que acabi a les 22:30h. Els resultats definitius però no se sabran fins al 17 de maig quan es faci l’escrutini general a les Juntes Electorals Provincials. Prèviament, s’haurà fet el recompte dels vots dels electors residents a l’estranger. 

09:05 – El dispositiu de seguretat està integrat per 4.300 agents dels Mossos i 3.000 de les policies locals. Així doncs, un 56% dels locals estan coberts pels Mossos i el 44% restant per les policies locals.

09:04 – S’escullen 135 diputats del Parlament: 18 per a la circumscripció de Tarragona. S’hi presenten 18 candidatures a la demarcació, 8 amb representació parlamentària.

09:02 – Més de 5’7 milions de catalans i catalanes poden votar, unes 130.000 persones més que en les últimes eleccions del 2021. D’aquests, 581.064 ho poden fer a la demarcació de Tarragona.  

09:00 – A aquesta hora obren els 2.695 col·legis electorals amb 8.940 meses repartides per Catalunya perquè la ciutadania pugui començar a exercir el vot en aquestes eleccions al Parlament. Als col·legis electorals, que estaran oberts fins a les 20 hores, es mobilitzen més de 80.000 membres de les meses, incloent titulars i suplents. Per primera vegada en unes eleccions catalanes, tots els representants de l’Administració podran transmetre les dades a través d’una tauleta mòbil.

PUBLICITAT