Alerta davant la línia de molt alta tensió que travessarà la Terra Alta

El Gepec al·lega els impactes ambientals i econòmics de la instal·lació que promou Green Capital Development

Una nova línia de molt alta tensió (MAT) preveu travessar les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre fins arribar a la central nuclear d’Ascó. El grup ecologista Gepec ha alertat de les conseqüències ambientals, paisatgístiques i econòmiques.

Alta tensio
PUBLICITAT

La nova MAT forma part del projecte eòlic impulsat a les províncies de Terol i Saragossa per la multinacional Green Capital Development de l’empresari Jesús Martín Buezas, gendre de Florentino Pérez. Hi preveuen instal·lar 81 aerogeneradors amb una potència de més de 500 MW, distribuïts en quatre centrals.

El projecte transcorreria pels termes municipals de Caseres, Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca, la Fatarella i Ascó. De fet, el clúster energètic tindria greus repercussions sobre la fauna amenaçada i protegida. També impactaria greument sobre sis àrees catalogades com a Espais Naturals Protegits: Ribera de l’Algars, Matarranya-Aiguabarreig, Ribarroja, Ribera de l’Ebre a Flix, Serra de Pàndols i Cavalls i serra del Montant-Pas de l’Ase.

Les al·legacions recorden que plou sobre mullat al territori amb l’arribada de nous macro-projectes de renovables i línies d’evacuació en una zona ja massificada. A la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, ja hi ha 169 aerogeneradors en servei, 340 sol·licitats i 1.675 hectàrees de fotovoltaiques sol·licitades. El seu impacte és “molt significatiu” sobre el paisatge, la salut de les persones i l’economia.

D’altra banda, els ecologistes han lamentat que la resposta en contra d’aquest projecte hagi estat menor respecte la MAT que impulsa Forestalia entre l’Aragó i Begues. De fet. retreuen que la Generalitat no s’ha pronunciat. “Es tracta doncs que un territori pesa més que un altre? Que ara són els oblidats de sempre qui reben l’amenaça i, per tant, no cal actuar? Potser alguins ja tenen clar quin és el futur de les Terres de l’Ebre”, inquireixen en un comunicat.

PUBLICITAT