La vigilància dels guardes rurals als cultius de l’Aldea frenen els furts

El servei se centra ara a vetllar els camps de carxofa un cop acabada la campanya de la garrofa

El servei de vigilància dels camps agrícoles a l’Aldea (Baix Ebre) ha iniciat la tercera campanya d’hivern. Està actiu des del 2019 i la seva funció preventiva i dissuasiva s’ha fet notar. La Guàrdia Municipal no ha registrat cap denúncia per furt o robatori enguany, però ha pogut enxampar alguns lladres in fraganti i decomissar el fruit. Els pagesos agraeixen les vigilàncies dels guardes rurals que els eviten haver-hi de rondar ells durant les nits. “Tenim un problema molt greu i ens dona una tranquil·litat que no teníem abans”, ha destacat l’agricultor Daniel Domínguez.

Pla general del guarda rural de l'Aldea vigilant amb uns prismàtics en una zona de camps de carxofa, al final del dia. Imatge del 16 de novembre del 2021. (Horitzontal)
PUBLICITAT

Quan enxampen algú agafant el fruit d’una collita d’amagat, avisen la Guàrdia Municipal. “El que fem és voltar i observar si hi ha vehicles sospitosos. Si et trobes gent collint avises els municipals i es decomissa el que hagin agafat”, explica José Manuel Domínguez, un dels guardes de vigilància. Van sols i per tant assumeixen cert risc. “Quan et veuen, arranquen i de vegades els he hagut de seguir i intentar aturar-los. Hi ha un risc perquè no saps què et trobaràs”, ha explicat.

Però el servei, que funciona des de la campanya de 2019, està donant fruits. Com explica el regidor de Seguretat de l’Aldea, Pep Cavallé, els robatoris han disminuït molt, sobretot amb la garrofa. Després que l’any passat es decomissessin dos tones de garrofes robades, enguany han fet controls exhaustius a camins i vies estratègics per on es mouen els lladres, i no hi ha hagut cap robatori.

Ho ratifica el cap de la Guàrdia Municipal, Xavi Saragossa. No han tingut cap denúncia i només algun avís. I això que els preus de la garrofa, i també de la carxofa primerenca que es comença a collir, han augmentat i fins ara això suposava també un increment dels furts. “Tenim un problema molt greu amb els preus i amb els robatoris quan el fruit s’encareix. Si no es posa remei, es complica que l’explotació sigui rendible”, ha explicat Daniel Domínguez, agricultor.

El servei és un dels compromisos electorals de l’equip de govern per reforçar la seguretat dels pagesos. “Ens ho havien reclamat i vam actuar de seguida perquè estem al seu costat per evitar tants furts com hi havia fins ara”, ha apuntat Cavallé.

PUBLICITAT