Tivissa licitarà 788 hectàrees per a parcs de renovables

El consistori modifica les ordenances fiscals per incrementar els impostos que han de pagar les promotores

L’Ajuntament de Tivissa (Ribera d’Ebre) treballa per ordenar l’allau de projectes de renovables (41) que té sobre la taula. El consistori licitarà una part dels terrenys municipals públics de la zona dels comuns de la vila perquè les centrals eòliques i solars s’implantin allí. Són prop de 800 hectàrees, un 4% del terme municipal, i es vol evitar que els projectes afectin zones protegides i habitatges disseminats. També modificarà les ordenances fiscals perquè les promotores paguin un 1% del cost del projecte per tramitar la llicència d’obres i un 1,3% per l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) de característiques especials. “Algun ens caurà segur i hem d’estar preparats i treure’n el màxim rendiment”, ha defensat l’alcaldessa Montse Perelló.

PUBLICITAT

Des de l’estiu del 2019, les visites de les promotores energètiques a l’Ajuntament de Tivissa van passar a ser una constant. Amb l’aprovació del decret d’emergència climàtica 16/2019, el novembre del 2019, l’allau de projectes va “col·lapsar i hipotecar” els serveis tècnics del consistori. Tivissa ha rebut la sol·licitud de 19 parcs eòlics -2 tramitats via Ministeri perquè són més grans de 50 MW–, 2 centrals solars fotovoltaiques i 20 projectes de línies elèctriques d’evacuació.

En primer lloc, l’Ajuntament està enllestint les bases d’una licitació dels terrenys públics que s’oferiran a les promotores per implantar centrals, sobretot eòliques. Són 788 hectàrees (un 3,77% de les 20.879 hectàrees del terme) que formen part dels terrenys públics dels comuns de la vila (4.090 hectàrees). “És una part petita, però suficient”, com ha dit Perelló, que exclou la part dels comuns propera a zones protegides, l’espai de l’àlgia cuabarrada, els enclavaments i finques privades, i les masies habitades disseminades, on hi ha 300 veïns empadronats, “un poble sencer”. “És una bona manera per intentar evitar altres macroprojectes”, ha defensat l’alcaldessa.

PUBLICITAT