S’estrena el documental ‘Elles hi eren. Vides en lluita a les fàbriques de Tarragona’

Aquest dimecres al vespre s’ha estrenat i projectat el documental Elles hi eren. Vides en lluita a les fàbriques de Tarragona (1960-1980) en el marc del Programa de Memòria Democràtica de l’Ajuntament.

PUBLICITAT

Sota el guió de Berta Ramos i Joana Zapata i el treball de S.Morris produccions i l’equip de l’Arxiu Històric de l’Ajuntament, Elles hi eren és el recorregut vital i les experiències reivindicatives de les dones a les factories tarragonines, durant la segona etapa del franquisme i la transició política. “Vides dures, de treball ingent, peces fonamentals d’unes cadenes de muntatge infinites que sovint han estat invisibilitzades”, tal com ha apuntat als parlaments previs a la projecció, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales.

L’alcalde ha volgut donar les gràcies a les autèntiques protagonistes, algunes presents a l’acte, com Anna Guasch, Ángeles de la Fuente, Júlia Rodríguez, Ana Crespillo, Isabel Martínez  i Araceli Gallardo, per donar “un documental que fa justícia i dona testimoniatge d’aquests fets i a aquestes dones treballadores, uns fets que són història de la nostra ciutat” i ha apuntat a la valentia i l’esforç del seu dia a dia “patint difícils condicions de treball, la discriminació per motiu de gènere i com entre elles, en van fer virtut i es van saber unir”. Durant els parlaments, les protagonistes han pujat a l’escenari i se’ls hi ha fet entrega d’una rosa i un dvd amb el documental.

El documental recull els testimonis de deu treballadores de set fàbriques de la ciutat, que expliquen les difícils condicions de treball que havien d’afrontar entre els anys 1960 i 1980; tot plegat acompanyat de les explicacions d’historiadores i representants sindicals.

El documental inclou imatges fixes, en moviment i recreació històrica que testimonien aquelles lluites laborals i sindicals, com era la vida a dins i fora de la fàbrica. Un recorregut pels antics recintes industrials, avui en desús o reconvertits, escenari on s’han gravat les entrevistes. Elles van ser pioneres en la lluita per la igualtat de gènere en l’obrerisme. Convé recuperar-les perquè elles també hi eren.

PUBLICITAT