CLASSIC’S TARRAGONA – P.10: ‘Especial Xifra 10’

PUBLICITAT

El programa d’aquesta setmana compleix el programa núm. 10 i no hi ha millor manera que celebrar-ho que amb música al voltant d’aquesta xifra: composició feta amb 10 anys, opus 10, el concert 10, la simfonia 10, …

S’inicia el programa amb una obra extraordinària que va escriure Mozart amb només 10 anys. Aquesta peça la va escriure durant el seu viatge a Paris amb la seva família: Kyrie KV 33 de Mozart.

Alguns compositors són menys reconeguts com el cas de Boccherini, compositor i violoncel·lista italià del segle XVIII que va estudiar composició a Espanya. Va escriure una gran varietat d’obres entre simfonies, concerts i música de cambra.

Quan va morir Beethoven, estava escrivint la simfonia núm. 10, però no la va acabar. El musicòleg Barry Cooper va fer una reconstrucció del primer moviment dels esborranys que havia fet Beethoven abans de morir.

Cooper va crear aquest primer moviment, però no hi ha cap seguretat que aquells esborranys fossin de la simfonia, donat que Beethoven estava composant quartets paral·lelament a la simfonia 10.

Una altra obra 10 és l’òpera Macbeth, l’òpera núm. 10 de Verdi estrenada al 1847 a Florència i basada en la tragèdia Macbeth de Shakespeare.  Va ser la primera obra d’aquest escriptor que va ser adaptada a l’òpera.

Chopin va escriure un total de 27 estudis per a piano que es van publicar entre 1810 i 1849. Un estudi és un tipus de peça que treballa aspectes tècnics de l’instrument. L’estudi núm. 12 op 10 de Chopin es coneix amb el nom d’estudi revolucionari.  Aquest és un dels estudis més tocats i la gran versió de Kissin.

Tchaikovsky va escriure diferents ballets i el primer i probablement, el més conegut, el llac dels cignes. Va ser una obra encarregada pel Teatre Bolshói al 1875 i estrenada al 1877.

Sembla ser que va ser una obra poc acceptada pel públic quan es va estrenar. En una posterior representació al 1895 al Teatre Mariinski de Sant Petersburg amb una nova coreografia va tenir un gran èxit.

El programa finalitza amb una BSO que va ser la desena composició que va rebre nominació a un Oscar del compositor James Horner.

PUBLICITAT