CLASSIC’S TARRAGONA – P.16: ‘Les danses’

El programa d’aquesta setmana, ens fa un breu recorregut per les danses de la música clàssica.

PUBLICITAT

Una suite era una forma musical del període del Barroc que va ser molt important perquè va conduir a la sonata posteriorment. Una suite es formava per un conjunt de danses de diferents velocitats. Les més conegudes són Allemanda, Sarabanda, Courant i Giga.

Bach i Händel van ser els compositors per excel·lència de la suite.

La sarabanda era una dansa lenta de compàs ternari, amb un ritme característic de negra i blanca donant ritme als passos del ball d’aquesta dansa. Escoltarem la versió que va fer Händel de la sarabanda per a clavicèmbal i que va incloure al 1705 a l’òpera Almira.

Bach va escriure un conjunt de suites angleses i franceses. Escoltem la suite francesa 812 en re menor per a clavicèmbal interpretat per Huguette Dreyfus.

Música aquàtica va ser una composició de Händel d’un conjunt de danses. Es va estrenar al 1717 per petició del rei Jorge I per ser presentada al riu Tàmesi de Londres. El concert es va fer en una barca amb tots els músics en ella.

Halvorsen va escriure un altre tipus de dansa al 1897 en sol menor per a violí i viola sobre un tema de Händel, concretament la suite en sol menor HWV 432 per a clavicèmbal. Escoltem la versió de violí i violoncel de de la Passacaglia interpretat per Julia Fischer i Daniel Muller-Schott.

El programa finalitza amb la versió del vals del Danubi blau de la Filharmònica de Berlin dirigit per Ricardo Muti.

PUBLICITAT