CLASSIC’S TARRAGONA – P.22: ‘Òpera 1’

El programa d’aquesta setmana ens fa un recorregut per fragments d’òpera i grans cantants.

PUBLICITAT

Nabucco: La seva òpera Nabucco és una tragèdia basada en l’antic testament. Va ser la primera obra reconeguda de Verdi. La va escriure temps després de la mort de la dona i els seus fills. Aquesta opera va fer que seguís creant música en un moment que gairebé abandona.

Tristan i Isolde: Obra escrita entre 1857 i 1859 i estrenada al 1865 a Munich sota la direcció del famós Hans von Bülow. Va ser una òpera molt influent a compositors posteriors com Mahler, Richard Strauss i Schonberg. Es tracta duna obra que trenca amb la tonalitat que serà la base de la música del s. XX.

Gluck va ser el precursor de la reforma de l’òpera a la seva època amb una música més simple. S’estrena al 1762 basada en el mite Orfeu.

Flauta màgica es l’última obra amb escenografia de Mozart. Escrita just 2 anys abans de la seva mort. Estrenada a viena al 1791. Es tracta d’un singspiel, un tipus d’òpera poplar cantada en alemany alternant parts parlades.

Aquesta obra la va escriure pensant en recaptar diners per un gran amic seu que estava passant greus problemes econòmics.

Juan diego Flórez es considerat un dels millors tenors del món actual. Ha obtingut diferents premis internacionals i Plácido Domingo va dir al 2008: “Es el mas grande tenor ligero de todos los tiempos, el maximo de su categoria. No me acuerdo de otro que haya cantado asi ese repertorio tan dificil que el interpreta”.

Cecilia Bartoli: Es una gran mezzosoprano italiana que ha participat amb grans directors com Barenboim o Harnoncourt. Especialista en música barroca i els primers compositors clàssics com Gkuck, Haydn…

Anna Netrebko: Gran soprano que ja hem escoltat altres ocasions amb una gran trajectòria en operes. Ha cantat per tot el món i ha obtingut una gran varietat de premis.

Begoña Alberdi: Soprano catalana amb una gran trajectòria amb operes al Liceu com Les Noces de Fígaro, Don Giovanni, Les Valquíries…actualment imparteix classes i acaba editar el seu 1r llibre Canto y técnica vocal para dummies

Offenbach: Los cuentos de hoffmann de Offenbach estrenada 1881, tot i que Offenbach va morir deixant l’obra inacabada. Ernest Giraud va acabar alguns dels fragments.

El programa finalitza amb l’escena final de l’òpera Elektra de Richard Strauss, òpera basada en el mite d’Electra.

PUBLICITAT