CLASSIC’S TARRAGONA – P.27: ‘Música i revolucions’

El programa d’aquesta setmana es centra en peces que han fet història en moments polítics. 

PUBLICITAT

Obertura 1812 op. 49 la va escriure Tchaikovsky al 1880 en motiu de la commemoració a la victoriosa resistència russa davant de Napoleó Bonaparte. Tchaikovsky va dirigir l’obra al 1891 en motiu de la inauguració del Carnegie Hall de Nova York i des de llavors, s’utilitza com una obra clàssica per les festes de la independència d’Estats Units.

Entre 1688 i 1698, Charpentier va escriure durant la seva estada a l’església jesuïta de Saint-Louis de Paris on va estar com a director musical.

Aquesta obra a es va descubrir al 1953 pel musicòleg Carl de Nys. Al 1954 es va escollir com a sintonia de la Unió Europea de Radiodifusió convertint-se en el tradicional d’Eurovisió.

Les tres marxes militars op.51 de Schubert són peces escrites per a quatre mans. La primera és la més coneguda de totes elles i una de les obres més famoses del compositor. Es desconeix la data exacta de les composicions, tot i que es comenta que podria entre 1818 i 1824. Schubert les va escriure durant la seva estancia amb el duc Esterházy a la casa d’estiu a Hungria.

Beethoven va escriure una simfonia dedicada a Napoleó Bonaparte donat que admirava els seus ideals durant la Revolució francesa.

Quan es va autocoronar com a emperador al 1804, Beethoven es va disgustar tant que va esborrar el nom de Bonaparte com a títol. Al 1806, es publica l’obra sota el nom de “Simfonia heroica, composta per festejar el record d’un gran home”.

Sembla ser que finalment la va dedicar al príncep Lobkowitz donat que es va estrenar amb una audició privada. Públicament, al teatre de Viena al 1805 dirigida per ell mateix.

PUBLICITAT