CLASSIC’S TARRAGONA – P.28: ‘Compositors de la guerra civil espanyola’

El programa d’aquesta setmana ens presenta a alguns compositors espanyols que van viure durant la guerra civil espanyola.

PUBLICITAT

Salvador Bacarisse va començar a estudiar dret i filosofia i lletres compaginant els estudis amb la carrera musical a Madrid. Durant la Guerra civil es va traslladar al govern republicà a València i Barcelona organitzant actes musicals i concerts.

Al 1939 es va exiliar a Paris rebutjant la dictadura de Franco i des de 1945 fins la seva mort, va treballar per la televisió com a productor.

La seva obra més coneguda és el Concertino per a guitarra i orquestra en la menor op. 72 escrita al 1957 i molt propera al Concert d’Aranjuez de Joaquín Rodrigo del 1940.

El Concert Aranjuez és una composició musical per guitarra i orquestra del compositor espanyol Joaquin Rodrigo del 1939.
El compositor la va escriure a Paris durant l’etapa final de la guerra civil espanyola i moments abans de la 2a guerra mundial.
S’estrena al 1940 al palau musica catalana de Barcelona amb orquestra filharmònica de Barcelona dirigida per César Mendoza Lasalle

Simón Tapia Colman va ser un compositor i violinista aragonès. Va començar amb només sis anys a tocar el violí. Durant la Segona República entre 1931 – 1936, va adherir-se a la CNT i a la Federació Anarquista. A l’acabar la guerra civil al 1939, va haver d’exiliar-se a França. Fou internat en un camp de concentració fins que va poder marxar cap a Mèxic al 1941 on va continuar la seva vida personal i professional.

Antonio José Martínez Palacios fou un músic espanyol assassinat poc abans de la Guerra Civil Espanyola.

Des de ben petit va tenir inclinació per la música. Al 1909 amb només 6 anys, va iniciar els estudis musicals.  Amb 18 anys va ser becat per la Diputació de Burgos per ampliar els seus estudis a Madrid.

Amb el Cop d’Estat al 1933, va ser empresonat pels rebels i assassinat al 1936.

PUBLICITAT