CLASSIC’S TARRAGONA – P.35: Les composicions del amor i el desamor

El programa d’aquesta setmana parlem de les composicions de l’amor i el desamor.

PUBLICITAT

Robert Schumann coneix a la seva futura dona Clara Wieck a casa de Wieck, el seu antic professor. Clara ja era una pianista famosa a nivell internacional i es considera la pianista més important del s. XIX. Al 1836, van iniciar una relació en secret per carta fonamentalment per la diferencia d’edat. Clara tenia 16 i Robert, 25.

Durant aquesta relació, escriu Escenes de nens i al 1840, es casa tot i la negació del pare de Clara. Van tenir vuit fills i van estar junts fins la mort de Brahms.

 

Brahms tenia una estreta relació amb Robert Schumann i Clara Schumann. Brahms li va escriure a Clara:

 

Eres para mí una amiga tan querida que no puedo expresarlo… Si esto continúa así, tendré que colocarte algún día detrás de una vitrina o ahorrar para poder engarzarte en oro. 

 

No puedo hacer otra cosa que pensar en ti… ¿Qué me has hecho? ¿No puedes deshacer el hechizo que me has lanzado?

 

Quan Schumann va ingressar a un psiquiàtric, Brahms es va fer càrrec de Clara i els seus fills vivint junts. Gairebé un any després de la mort del compositor, li escriu una carta

 

Mi muy querida Clara, desearía poder escribirte tan tiernamente como te amo y decirte todas las cosas buenas que te deseo. Eres tan infinitamente querida para mí que no puedo expresarlo en palabras. Desearía llamarte mi querida y muchos otros nombres, sin dejar nunca de adorarte… Si las cosas pudieran ir más lejos de como están en este momento… Si solo pudiera vivir en la misma ciudad contigo y mis padres… escríbeme una bella carta pronto. Tus cartas son como besos.

La relació es va convertir en més intensa, però no es van casar i tampoc es coneix massa sobre la seva relació. Clara va morir i Brahms va escriure el Rèquiem en memòria seva.

 

Beethoven va dedicar una sonata al 1801 a la comtessa i alumna Giulietta Guicciardi de 17 anys. Sembla ser que la relació entre professor i alumna es va anar consolidant i això, es mostra en una carta.

La relació es va trencar després de la publicació de la sonata i el casament de la seva estimada. Beethoven va emportar-se un gran desengany amorós.

 

Al cabo de dos años he vuelto a disfrutar de nuevo algunos instantes de felicidad y por primera vez creo que el matrimonio podría hacerme feliz, pero desgraciadamente no es ella de mi posición y no puedo pensar en casarme.

 

Verdi va rebre els seus primers èxits musicals relacionats amb la situació política del país. Les seves òperes servien per demostrar el patriotisme italià. Amb la mort de la seva primera dona i els seus fills, va passar un període difícil que va contribuir a la creació de grans òperes com La Traviata i Nabucco.

 

Després d’un fracàs sentimental amb Aloysa Weber, Mozart va trobar consol amb Constanze Weber, la germana petita.

Sense el consentiment patern, Mozart i Constanze es casen el 4 d’agost de 1782 a Viena. En  motiu de la celebració i per calmar al seu pare, va escriure Gran missa en do menor KV 427. Van tenir un total de 6 fills.

PUBLICITAT