CLASSIC’S TARRAGONA – P.42: El vals

El programa d’aquesta setmana, el centrem en un dels balls més populars: el vals.

PUBLICITAT

Shostakovich fou un compositor rus del s. XX. La seva música va rebre canvis donat que, en algunes èpoques, va mostrar la tradició russa i , en d’altres, alabava l’art amb influencia soviètica.

Va rebre influències de Stavinsky, Paul Hindemith i Mahler creant una música amb contrastos, amb elements rítmics i un estil personal.

L’actor Anthony Hopkins va començar a escriure composicions de ben jove i no es va atrevir a presentar-les fins que va veure a André Rieu. André Rieu va estrenar la seva composició 50 anys més tard.

Johann von Herbeck, compositor i director austríac, li va demanar a Strauss que escrigués un vals pel seu cor. Sembla ser que no va tenir massa èxit a l’estrena fins que Strauss el va presentar de nou dirigint ell mateix i sense cor. Va ser un èxit immens.

Aquest vals  del Danubi Blau es va convertir en un dels més famosos dels seus 400 valsos.

Chopin el coneixem per la seva gran varietat de música per a piano entre poloneses, preludis, nocturns, valsos, etc. En aquella època, el vals era molt popular, però Chopin va escriure uns valsos ben diferents a l’estil de Schubert o Weber. De fet, Robert Schumann va dir: “ Cada vals de Chopin és un breu poema en el que imaginem al músic fixar una mirada cap a les parelles que ballen, pensant en coses més profundes que el ball”.

Robert Stolz fou un director I compositor austríac del s. XX.  La seva família dedicada a la música i amb només set anys, ja viatjava per tota Europa com a pianista. Cal al 1930, va començar a escriure música per a cine.

Els problemes bèl·lics a Alemanya van obligar a Stolz a tornar a Viena. I posteriorment va quedar internat a Paris fins que va poder ser alliberat gràcies a contactes emigrant cap a Nova York al 1940.

La seva música va tenir èxit a Amèrica i fins i tot, va aconseguir dues nominacions a Oscar.

La ventafocs op. 87 és un ballet de Prokofiev escrit entre 1940 i 1944. És una de les composicions més populars i melòdiques. Es va estrenar al 1945

PUBLICITAT