CLASSIC’S TARRAGONA – P.45: El carnaval clàssic

El programa d’aquesta setmana ens parla de dues grans obres de l’època del carnaval.

PUBLICITAT

El Carnaval dels animals de Camille Saint – Saëns és una peça formada per 14 moviments d’aquest compositor francès del període del Romanticisme.

Després d’una mala gira per Alemanya entre 1885 – 1886, Saint-Saëns es va retirar a un petit poble austríac on va compondre aquesta peça per a dos pianos, violins, viola, violoncel, contrabaix, flauta i picolo, clarinet, harmònica de vidre i xilòfon.

L’estrena es va fer en un concert privat pels alumnes d’una escola al 1886. Les posteriors interpretacions van ser en privat, donat que el compositor no volia que es publiqués aquesta obra.

Finalment va cedir amb un dels fragments de l’obra, El cigne, fent una adaptació a violoncel i piano.

Abans de morir, Saint- Saëns va deixar constància de la voluntat de publicació. Durand va publicar la seva obra a Paris al 1922, mateix en què va ser interpretada públicament.

Actualment, s’ha convertit en una de les seves obres més reconegudes. S’ha canviat l’harmònica de vidre pel glockenspiel.

Carnaval op. 9 de Schumann és una composició del 1834 – 1835 dedicada al violinista Karol Lipinski. Consisteix en un total de 22 peces que representen persones durant el carnaval.

Tan Robert Schumann com la seva dona Clara, consideraven aquestes peces massa difícils pel públic. Franz Liszt va interpretar alguna selecció d’aquesta obra a Leipzig al 1840. Actualment, tot i ser una obra de gran dificultat tècnica, sol ser de les més interpretades.

PUBLICITAT