CLASSIC’S TARRAGONA – P.61: Música i esglèsia

En el programa d’aquesta setmana, fem un breu recorregut per la música religiosa i la importància que va tenir fa alguns segles

PUBLICITAT

Durant segles, la música religiosa va ser molt important donat que l’església era un organisme amb el màxim poder social. Moltes de les composicions van ser creades amb finalitat religiosa com Gloria in excelsis Deo que es tracta d’un himne litúrgic que forma part de la missa tan en la litúrgia catòlica com ortodoxa.

  • Gloria in excelsis deo 

Un motet és un tipus de peça polifònica i religiosa nascuda al segle XIII. El seu text sol ser bíblic i va perdurar durant diferents segles convertint-se al s. XVII en una de les formes musicals més importants de la música polifònica

  • Jesus meine freude BWV 227 – Bach

Mozart va aprofitar que el mestre de capella, Leopold Hofmann, estava malalt per guanyar més diners amb música religiosa. Va ser quan va escriure el seu Rèquiem i va coincidir amb l’època que va escriure Ave verum corpus en motiu del Corpus Cristi l’any 1791. 

 La va dedicar a Anton Stoll, director de cor de la parròquia de Baden on passava unes temporades la seva dona.

  • Ave verum corpus – mozart

Vladimir Vavilov (1925 – 1973) fou un compositor del segle XX que va morir jove i pobre. Va considerar que si posava el nom d’alguns compositors a les seves obres, podria tenir més èxit donat que el seu nom era massa comú i desconegut musicalment.

Així va crear el seu Ave Maria atribuït a Giulio Caccini, compositor italià del segle XVI.

  • Ave maria de Caccini interpretat per Bocelli

Una altra gran peça religiosa i vocal fou el famós Hallelujah de Händel que podem trobar en el seu oratori El Messies. Aquesta peça prové del llibre de l’Apocalipsi.

  • Hallelujah de Handel
PUBLICITAT