CLASSIC’S TARRAGONA – P.72: ‘Les dones compositores’

El programa d’aquesta setmana el centrem en el món de la dona: la dona compositora.

PUBLICITAT

Clara Schumann fou pianista i compositora alemanya. Es va casar amb el reconegut Robert Schumann, un dels compositors més importants del Romanticisme.

Clara fou una de les grans concertistes d’Europa del s. XIX.

L’habitual de l’època era que el mateix compositor toqués les seves obres com feien Liszt i Chopin, però Robert Schumann va tenir una lesió a la mà i d’aquesta forma, la seva dona va contribuir a la difusió de les composicions del seu marit.

Després de mudar-se a Düsseldorf al 1853, Clara Schumann va produir diferents composicions entre les quals hi ha Les tres romances dedicades al violinista Joseph Joachim.

Francesca Caccini fou una compositora del Renaixement. Fou la primera dona en compondré una òpera. Francesca era la filla del compositor Giulio Caccini.

Maria Anna Mozart coneguda amb el nom de Nannerl i Marianne fou la germana gran de Mozart i filla de Leopold.

Als 7 anys, el seu pare la va iniciar al teclat i semblava tenir potencial. De fet, el seu pare la va portar juntament amb el seu germà a diferents ciutats a mostrar el seu talent.

Per raons culturals, es creia que Nannerl havia d’estar preparada per casar-se i va deixar de participar en els concerts amb seu germà per acord amb el seus pares. Així que ella es quedava a casa juntament amb la seva mare, mentre Mozart tocava acompanyat del pare.

Maria Theresia von Paradis fou una altra compositora, pianista i cantant del Romanticisme. Es diu que Mozart va escriure el seu concert núm. 18 per a piano dedicat a ellla.

Era una de les pianistes menys reconegudes d’Europa.

Fanny Mendelssohn fou compositora i pianista, germana de Felix Mendelssohn. Va compondre 466 obres i …

Alma Mahler fou una compositora de finals del s. XIX i s. XX. Fou dona del gran compositor del segle XX: Gustav Mahler.

 

PUBLICITAT