CLASSIC’S TARRAGONA – P.82: Música clàssica i cine

En el programa d’aquesta setmana, parlem de pel·lícules que inclouen música clàssica en algunes escenes. 

PUBLICITAT

La pel·lícula Memorias de África té una preciosa BSO i conté el segon moviment del Concert per a clarinet en La Major K622 de Mozart.

Mozart el va escriure a Viena al 1791 pel clarinetista Anton Stadler, gran amic de Mozart. Aquest és l’únic concert del compositor que té la cadenza del solista en el segon moviment.

 

L’obertura 1812 de Tchaikovsky és una obra orquestral que commemora la derrota de la invasió francesa a Rússia amb Napoleó Bonaparte.

Es va estrenar a Moscou al 1882 i al 1891, el mateix compositor la va dirigir a la inauguració del Carnegie Hall.

 

La missa del famós Rèquiem de Mozart està basada en texts de la litúrgia i Mozart la va escriure per un encàrrec suposadament anònim pel comte Franz von Walsegg dedicat a la seva dona.

S’explica que Mozart estava obsessionat amb la mort i creia que aquest Rèquiem era una composició pel seu propi funeral.

Mozart va morir al 1791 i va deixar l’obra inacabada. La seva dona va buscar un compositor que l’acabés, donat que era el desig del seu marit.

 

 

El llac dels cignes és un conte i ballet  de Tchaikovsky que fou encarregat al 1875. Es va estrenar al 1877 a Moscou, va ser el primer ballet del compositor i va ser criticada pel públic per la falta de coordinació entre la coreografia i la música.

Al 1895, es va tornar a representar amb una nova coreografia i fou un gran èxit. Actualment, és una de les obres amb més reputació mundial.

 

Boccherini era un compositor italià amb servei a la Cort espanyola des del 1761 fins 1805. El germà del rei Carles III d’Espanya juntament amb el rei van exiliar al compositor a Àvila on va dedicar cert temps a compondré més de cent peces.

 

La composició que escoltarem fou famosa a Espanya durant la vida de Boccherini i representa unes escenes de Madrid.

PUBLICITAT