CLASSIC’S TARRAGONA – P.86: El món de l’òpera

En el programa d’aquesta setmana, parlem de l’òpera. 

PUBLICITAT

Juan Diego Floréz és un tenor líric amb una carrera brillant sent un dels millors tenors del món de l’òpera. Inicialment va començar a cantar temes populars de Beatles i Led Zeppelin i fins i tot, Elvis Presley.

Durant la seva adolescència va conèixer cantants que el van ajudar a impostar la veu convertint-lo en solista en obres com la Missa de Mozart.

El seu primer èxit professional va ser al Rossini Festival del 1996 on va provocar una gran sensació.

Ha guanyat 11 premis del món de l’òpera.

Casta Diva és una ària de l’òpera Norma de Bellini, una òpera que mostra la tècnica operística del famós bel canto del període Romanticisme.  Aquesta tècnica és una de les més difícils donat que busca la màxima bellesa vocal.

Existeixen grans versions d’aquesta ària de cantants com Maria Callas, Montserrat Caballé, Reneé Fleming, Cecilia Bartoli, Anna Netrebko i moltes més.

Verdi fou un gran compositor del període Romanticisme que buscava la bellesa de la música. Amb només 29 anys, es va convertir en el compositor de moda de l’època amb el gran èxit de Nabucco.

Va pensiero és un cor del tercer acte d’aquesta òpera de Verdi. Es basa en el Salm 137, explica la historia de l’exili de Babilònia. Aquest cor es va convertir en una espècie d’himne.

Mozart va escriure diferents òperes com La Flauta màgica, Les bodes de Fígaro i posteriorment, Don Giovanni. Aquesta última va ser un drama basat en l’obra d’Antonio Zamora que es va estrenar al 1798 al teatre de Praga.

Escoltarem un fragment d’aquesta òpera: un recitatiu. Era una forma musical característica per una veu parlada que es va utilitzar des del s. XVII fins XIX. Aquest tipus de peça va ser inventada pels italians Caccini i Peri que formaven part del grup intel·lectual Camerata Florentina.

PUBLICITAT