CLASSIC’S TARRAGONA – P.98: L’impressionisme

En el programa d’aquesta setmana, parlem de l’impressionisme musical. 

PUBLICITAT

L’impressionisme musical és l’etapa de la música clàssica a Europra a finals del s. XIX fins a mitjans del s. XX.

És una etapa que s’origina a França i es caracteritza per l’atmosfera i evita els excessos emotius de l’època del Romanticisme. Alguns compositors van ser Debussy, Ravel, Satie, Ralph Vaughan Williams, Falla, Albeniz…

L’any 1893 Gabriel Fauré va escriure Sicilienne op. 78. Originalment, era una obra orquestral i al 1898, Fauré la va arranjar a violoncel i piano.

El Trio en Sol Major per a violí, violoncel i piano va ser una obra de Debussy que va escriure amb 18 anys (1880).

Gran part de la seva partitura, es va perdre fins que es va trobar al 1982 sent publicada per G. Henle Verlag al 1986.

Aquest trio té influències de compositors com Cesar Franck i Robert Schumann, a qui Debussy admirava.

 Satie va escriure 3 peces per a pinao l’any 1888 sota el nom de Gymnopédies. Aquestes peces juntament amb les Tres sarabandes i les Gnossiennies es classifiquen com a danses.

Aquestes són les primeres composicions amb les que Erik Satie comença a alliberar-se de l’entorn convencional del seu pare i la seva madrastra.

 La següent obra la va compondre per a piano sol el compositor Maurice Ravel al 1899 mentre estudiava composició al Conservatori de Paris amb Gabriel Fauré. Ravel va descriure aquesta peça com una evocació a una petita princesa ballant a la cort espanyola, va expressar nostàlgia per les costums i sensibilitats espanyoles que també mostra en dues altres composicions com Rapsodie espagnole i el Boléro .

 

PUBLICITAT