#TGNINFO | L’atur baixa un 3% aquest juny a la demarcació de Tarragona

L’atur ha baixat un 3% aquest mes de juny a la demarcació de Tarragona. Això vol dir que el mes s’ha tancat amb uns 40.500 aturats al territori, gairebé 1.300 menys que el mes de maig. En comparació amb l’any passat l’evolució també és positiva. 

Pla general d'una excavadora i un camió treballant a la planta mòbil de Vivanco Hernández a Botarell. Imatge del 19 de juliol de 2021 (Horitzontal).
PUBLICITAT

Hi ha 12 mil aturats menys. És a dir que la reducció interanual frega el 23%. 

El sector serveis continua sent el que té més desocupats, amb gairebé 28.500, un miler menys que al maig. Aquest darrer mes ha baixat l’atur en tots els sectors, excepte a l’agricultura que n’ha sumat 23. 

D’altra banda, el juny s’ha tancat amb 6.500 afiliats més a la Seguretat Social a la demarcació de Tarragona. Això representa un incrment de gairebé el 2% respecte al maig. En comparació amb l’any passat la pujada ha estat del 4,7%: hi ha 15 mil afiliats més que fa un any. 

Lidl construirà un gran magatzem logístic a Constantí. La cadena de supermercats ha comprat una parcel·la de 185 mil metres quadrats al municipi i preveu que les noves instal·lacions estiguin operatives d’aquí a quatre anys, el 2026. 

L’empresa ha informat del projecte en un comunicat, en què manifesta que aquest centre logístic s’emmarca en l’aposta de la cadena per continuar creixent al conjunt de l’estat. Actualment LIDL compta amb onze plataformes logístiques a Espanya i en té tres més en projecte: a Granada, Martorell i Madrid, que s’estrenaran el 2025. Un any més tard s’espera que estigui llesta la de Constantí. 

L’alcalde del municipi, Oscar Sánchez, s’ha mostrat satisfet amb l’anunci. Ha assenyalat l’esforç que està fent el consistori per atreure empreses com LIDL per generar ocupació. 

Actualment aquesta cadena compta amb 120 botigues, una plataforma logística i unes oficines centrals a Catalunya que donen feina a 3.900 persones. 

També s’ha desconvocat la vaga que havien de fer avui els treballadors de BASF. En aquest cas el preacord es va assolir divendres a la tarda i aquesta setmana l’haurà de ratificar la plantilla. 

Entre les millores pactades hi ha una reducció de jornada, un bo mensual energètic, la jornada d’estiu ampliada o una polivalència per a la majoria del grup professional 4. 

L’empresa ha remarcat que el preacord estableix millores en les prestacions, beneficis socials, horaris i torns, però no un increment de salari, perquè això depèn del conveni general de la Química, vigent fins l’any vinent. 

BASF també ha manifestat que el sou mitjà a la indústria química s’apropa als 40.000 euros anuals, té una taxa de contractació indefinida del 94% i un paquet de beneficis socials addicionals al sou. 

Seguim amb política. A Tarragona, Lorena de la Fuente serà la candidata de Ciutadans en les municipals de l’any que ve. El seu nom s’ha confirmat en un acte que s’ha fet aquest matí al Balcó del Mediterrani i al qual ha assistit el líder de la formació a Catalunya, Carlos Carrizosa. 

Carrizosa ha assenyalat que les principals banderes del partit liberal a Tarragona seran la lluita contra la inseguretat i l’incivisme. En aquest sentit ha destacat que el partit ja ha aconseguit millores com la instal·lació de càmeres de vigilància i que vetllarà per la implantació del pla de seguretat d’emergències químiques. 

Carrizosa també ha acusat l’actual equip de govern municipal, format per ERC, Junts i la CUP, d’immobilisme. 

Per la seva banda, Lorena de la Fuente, que actualment és la portaveu del partit a l’Ajuntament ha manifestat la necessitat d’actuar als barris i també de dinamitzar el comerç i el turisme. 

Seguim a Tarragona, on l’Oficina Local de l’Habitatge ha gestionat més de 8.600 expedients d’ajuts al lloguer durant els últims 4 anys. En total s’han concedit més d’11 milions d’euros als llogaters de la ciutat

A més, s’han tramitat més de 600 prestacions d’urgència, per fer front a situacions d’impagament. Aquestes han suposat la concessió de més de 400 mil euros a famílies vulnerables. La tramitació d’aquests ajuts extraordinàries es van disparar durant els anys 2020 i 21, arran de la crisi provocada per la pandèmia. 

D’altra banda, l’Ajuntament de Tarragona ha comprat 18 habitages per destinar-los a lloguer social. 10 ja estan rehabilitats i en 6 més s’estan a punt d’acabar les obres. Actualment, hi ha 8 habitatges pendents d’escripturar.  

L’Ajuntament de Tarragona també ha informat que aquesta setmana comencen els treballs de l’ampliació de la zona taronja d’estacionament al sector 2. 

L’espai d’aparcament de llarga durada s’amplia al camí de l’Ermita de la Salut i als carrers ubicats entre les rotondes d’Escultor Verderol i del camí del Llorito

Els treballs d’adequació es duran a terme aquesta setmana, de dilluns a divendres, on es realitzaran els treballs de pintura, instal·lació de parquímetres i senyalètica.  

Aquesta zona taronja entrarà en servei dilluns vinent i comptarà amb un centenar de places d’aparcament. 

La temporada castellera ha tornat al seu ritme habitual i les colles tarragonines agafen múscul.

Aquest dissabte a la tarda a la mateixa hora, les quatre colles castelleres de Tarragona van actuar en les seves respectives diades.

La setena edició del cicle Divendres Divins proposa un maridatge dels vins de la demarcació, amb actuacions artístiques i patrimoni. 

Arrencarà el 8 de juliol al Catllar, s’allargarà fins a l’agost i passarà per altres escenaris com Santes Creus, Escaladei i Arnes.

I acabarem parlant de La Coentor la primera exposició individual del Mèdol, el Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona. Es tracta d’una mostra del jove artista ebrenc Ivan Forcadell, que es pot veure entre Casa Canals i el Museu d’Art Modern. 

Les mostres es podran visitar fins a l’11 de setembre. Les pintures i brodats de “La Coentor” s’inspiren en l’univers naïf i les arrels populars i rurals d’Alcanar, on Forcadell viu i hi té el taller, i són exponents d’un collage acolorit i descarat, molt personal, que l’artista qualifica de pop brut. 

PUBLICITAT