La Central Nuclear de Vandellòs II podrà operar 10 anys més

La Central Nuclear de Vandellòs II podrà operar 10 anys més. El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha pres la decisió de renovar la seva autorització d’explotació després de l’informe favorable del Consejo de Seguridad Nuclear, emès el passat 24 de juny. Aquest dimarts al primer tram de Carrer Major hem parlat amb Alfons Garcia, alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant qui considera que “no suposa un impacte negatiu a l’atmosfera” i a la vegada suposa desenvolupament del territori.

PUBLICITAT

En aquest sentit cal tenir en compte que prop d’un miler de persones treballen a la central nuclear, entre el personal propi i el de les empreses de serveis. Aquesta xifra augmenta durant els periodes de recàrrega de combustible que es realitzen cada divuit mesos.

D’altra banda hem parlat amb Eloi Nolla, coordinador d’Energia a Catalunya d’Ecologistes en Acció des d’on es valora negativament i com un “error” aquesta renovació de l’explotació, respecte les poblacions de l’entorn. Apunten que “l’energia nuclear cada cop perd més pes i que cal apotar cada cop més en energies de futur i menys contaminants com les energies renovables”.

Finalment hem parlat amb Sergi Saladié, geògraf, professor de la URV, investigador i consultor en paisatge, energia i planejament territorial, membre de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya, activista antinuclear… Saladié ha criticat que l’ajuntament del municipi i els veïns “no han tingut ni veu ni vot” i considera que “la pròrroga forma part d’un escenari de tancament anticipat amb reclamació per lucre cessant (que pagarem totes) per part de les empreses” tal com ha indicat a xarxes socials.

PUBLICITAT