L’artista Àlvar Calvet denuncia la filtració ”política” del seu projecte sobre banderes a estàtues

Captura de pantalla 2016-03-15 13.59.43

PUBLICITAT

‘Banderes al vent’ és una proposta d’art contemporani que ha generat polèmica abans de realitzar-se. Aquesta consistirà en recobrir amb banderes estelades l’Estàtua dels Despullats (Herois de 1811) i amb banderes espanyoles la de Roger de Llúria. L’autor del projecte, Àlvar Calvet, ha participat aquesta setmana al programa ‘Digues la teva!’ dedicat a aquest tema recollint les opinions del carrer i les xarxes.

A més d’explicar per mateix la proposta i l’objectiu, Calvet ha denunciat que abans de realitzar-se s’hagi filtrat a la premsa per part d’un partit polític “amb males intencions, condicionant l’opinió de la gent” i durant el període electoral.

Molest amb la polèmica generada

Segons hem comprovat, la temàtica que ha escollit provoca major debat que el fet de valorar si és o no adequat usar el patrimoni per fer actuacions d’aquest tipus. En aquesta línia, també ha mostrat la seva sorpresa davant la controvèrsia generada per l’ús de les estàtues donat que “a altres ciutats es guarneixen i no es genera aquest tipus de debat”.

Considera que a Tarragona “cal apostar més per l’art contemporani, el present i el futur, i no estancar-nos en el passat romà” i que cal pedagogia. Segons valora, “a Tarragona tot el que siguin banderes (política) o religió sempre ofèn”. En aquest sentit celebra que el consistori hagi decidit tirar endavant i aprovar el projecte en el que considera una “actitud valenta” tenint en compte que “s’han censurat anteriorment en l’últim any fins a 4 propostes artístiques” lamenta. Tot i així, l’actuació es limitarà a les hores suficients per vestir els monuments i confeccionar un vídeo i fotos per a una posterior exposició, tot i que estava pensada per tenir major continuïtat a la Rambla.

Calvet explica que el projecte ‘Banderes al vent’ sorgeix a partir del cicle artístic ‘Monuments’ i com a continuïtat a una altra obra anterior seva. Defensa que aquest vol reflectir el “moment actual” i ha escollit a més de la bandera espanyola, l’estelada ja que “és la que més destaca a manifestacions i balcons”. Tot i així no es tracta de banderes sinó de fundes/teixits inspirats amb aquestes i desestructurant-les formant un estampat. L’objectiu és “crear una reflexió en l’espectador, que ell mateix tregui les seves conclusions sense que ningú els hi condicioni”. El projecte s’ha anat retardant i postposant en el temps i encara no té una data definida.

*Pots escoltar el programa 7 de ‘Digues la teva’ sobre aquesta actuació artística i l’opinió del carrer, així com l’entrevista completa amb Calvet en -aquest enllaç- i deixar els teus comentaris a les xarxes socials de Ràdio Ciutat de Tarragona, Facebook i Twitter amb etiqueta #DiguesLaTevaTGN

PUBLICITAT