#BonDiaTGN | Entrevista a Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona

A l’alcalde se li acaba la paciència en la problemàtica dels trens

A l’alcalde de Tarragona se li acaba la paciència en la problemàtica dels trens. Fart d’esperar, Rubén Viñuales exigeix al Ministeri de Transports la màxima celeritat en la presentació de l’estudi tècnic per desviar els trens de mercaderies, un estudi d’un milió d’euros que pateix un retard de més d’un any.

PUBLICITAT

En una entrevista al programa ‘Bon dia Tarragona’, de Ràdio Ciutat de Tarragona, l’alcalde no ha dissimulat el seu enuig amb el govern central, després de la manifestació de dissabte convocada per diverses entitats que critiquen el pas de mercaderies perilloses i el pèssim funcionament del servei de Regionals de Renfe.

Viñuales diu que Tarragona té prou autoritat moral per exigir a l’Estat que les mercaderies deixin de passar pel centre de la ciutat d’una vegada per totes. I reclama voluntat política i que l’informe tècnic amb les alternatives es presenti de forma imminent.

L’alcalde també es mostra preocupat per les afectacions de les obres del tercer fil que obligaran a tallar a la tardor el tram Tarragona – Sant Vicenç de Calders. Diu que ha parlat del tema amb el president de Renfe i que es buscaran totes les alternatives possibles per tal que els usuaris no es vegin encara més perjudicats. Reconeix que el problema és greu i remarca que ara s’està fent una inversió molt gran.

Viñuales impulsa des de la Diputació canvis al projecte de la Savinosa

La Diputació es replanteja el projecte de la Savinosa presentat a finals de 2022. Rubén Viñuales, en qualitat de vicepresident primer de la institució, ha donat instruccions per fer canvis en el projecte, un cop es descarta que puguin a anar a la Savinosa el conservatori de música i l’escola d’art i disseny per la normativa de Protecció Civil en relació al pas de trens amb mercaderies perilloses.

Aquest mandat, amb el pacte entre Esquerra i el PSC, Viñuales és el responsable del futur de la finca de l’antic preventori. És partidari de mantenir-hi la filosofia d’hub cultural, però diu que s’hi pot reduir volum d’edificabilitat i replantejar altres equipaments que apareixien en el projecte presentat l’anterior mandat per la presidenta de l’ens, Noemí Llauradó.

Com a alcalde, creu que la Diputació acceptarà en breu la seva proposta d’instal·lar la futura seu de l’escola i conservatori de música al complex de Tabacalera. Això passaria per la signatura d’un conveni entre Ajuntament i Diputació per iniciar els estudis preliminars del trasllat de l’equipament ubicat actualment al carrer Cavallers.

El conservatori s’afegiria a Tabacalera a la futura biblioteca estatal, un mòdul dedicat a estudis universitaris i altres usos encara per determinar. En tot cas, Viñuales diu que per primera vegada l’antiga fàbrica de tabacs compta amb un projecte realista basat en l’eix formació, tecnologia i recerca.

Pacte de govern a tres bandes?

En la mateixa entrevista, l’alcalde apel·la a En Comú Podem a negociar una possible entrada al govern municipal. Un any després de la seva victòria electoral, el socialista Rubén Viñuales referma la seva aposta per l’estabilitat amb un pacte de govern a tres bandes amb Junts per Catalunya i els comuns.

En declaracions al programa ‘Bon dia Tarragona’, l’alcalde diu que no veu contradiccions en els posicionaments dels regidors Jordi Sendra i Jordi Collado i insisteix que les seves respectives formacions poden ajudar a crear un govern local estable amb el suport de 14 dels 27 regidors del plenari. Junts ja hi ha mostrat la seva predisposició, però no En Comú Podem.

Pel que fa a Esquerra Republicana, Viñuales els agraeix el suport als pressupostos de 2024,  però creu que tenen una actitud no massa constructiva i els descarta en una hipotètica ampliació del govern.

Sobre el primer any de mandat, l’alcalde posa èmfasi en que el seu govern ha desencallat alguns temes conflictius de l’anterior etapa com el contracte de la brossa.

Pel que fa les prioritats, Viñuales apunta que vol aprofundir en el microurbanisme amb iniciatives com el ‘Pam a pam’; millorar la neteja de la ciutat amb el nou contracte; executar els fons Next Generation que caduquen l’any que ve; seguir amb la projecció de Tarragona;  renovar la flota d’autobusos; i aprovar el POUM amb un ampli consens.

MIRA I ESCOLTA AQUÍ L’ENTREVISTA ÍNTEGRA

PUBLICITAT