#BonDiaTGN | Entrevista a Rubén Viñuales i Sandra Guaita, alcalde de Tarragona i alcaldessa de Reus

CONTINGUT EXCLUSIU. Viñuales i Guaita: “L’àrea metropolitana no tindrà capital i ha de ser una realitat el 2028”

L’àrea metropolitana del Camp de Tarragona no tindrà capital. Paraules de l’alcalde de Tarragona Rubén Viñuales pronunciades davant l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, en una edició especial del programa ‘Bon dia Tarragona’ de Ràdio Ciutat de Tarragona que ha aplegat aquest dijous als màxims responsables polítics de les dues ciutats.

PUBLICITAT

Viñuales i Guaita han parlat de generositat, treball conjunt, visió global i alçada de mires. Especialment clar ha estat l’alcalde Viñuales, que ha recordat que Tarragona sempre ha estat la capital administrativa. Però diu que ara cal fugir del concepte de capitalitat.

Alcalde i alcaldessa també tenen fixada la data del 2028 perquè comenci a caminar l’àrea metropolitana. El principal motiu és posar en marxa en aquell moment un nou sistema de transport amb el tramvia i una nova etapa de les concessions administratives de les empreses d’autobusos privats que operen al territori.

Guaita i Viñuales no es pronuncien sobre la possible creació d’un nou ens administratiu per dirigir la futura àrea metropolitana. L’alcaldessa de Reus diu que això arribarà al final del procés, que no té de moment una opinió clara i que l’exemple de Barcelona és vàlid però no l’únic.

En la mateixa línia, l’alcalde de Tarragona diu que s’ha d’aprendre dels erros del passat, en una clara referència al desaparegut i fallit Consorci del Camp de Tarragona

Viñuales i Guaita asseguren que no hi ha reticències dels petits municipals en relació a Tarragona i Reus. Ben al contrari, consideren que l’àrea metropolitana és una oportunitat de futur.

Fusionar les empreses públiques de transport i accelerar la construcció del tramvia

Les empreses públiques de transport de Tarragona i Reus es fusionaran en el marc de la futura àrea metropolitana. Amb aquesta idea treballen els dos alcaldes en el marc d’una nova era pel transport que ha d’incloure una millora substancial del servei que fan els operadors privat. Cal recordar que l’actual concessió administrativa acaba el 2028.

També consideren prioritari que la Generalitat treballi en la fase 2 del tramvia (que uneix Vila-seca amb Reus i Tarragona) de manera paral·lela amb la fase 1 (la de Cambrils amb Salou i Vila-seca). Diuen que és una oportunitat històrica, temporal i econòmica, i representa un canvi de mobilitat revolucionari.

En el programa especial de Ràdio Ciutat de Tarragona, Viñuales i Guaita han parlat d’altres àmbits d’actuació de la futura àrea metropolitana. En matèria d’urbanisme, reclamen que el Pla Director Urbanístic de la Generalitat no envaeixi competències municipals que són exclusives. El pla ha de ser una eina de cohesió territorial i no d’imposició, diuen.

Els dos alcaldes també posen en valor que al grup impulsor de l’àrea metropolitana hi ha les tres forces polítiques més votades al territori: Esquerra, PSC i Junts. I una institució clau al territori com la Diputació.

El minut a minut de l’entrevista:

Sandra Guaita (1:20): “Voliem fer les coses ben fetes amb 4 grups de treball i arribar un consens per treballar tots i poguem tenir més informació de l’Àrea Metropolitana.”

Rubén Viñuales (2:22): “Volem aprendre dels errors de treball i vam encarregar un informe si era necessari o no i que es puguin defensar casuístiques. Serem més forts si estem units.”

Sandra Guaita (3:50): “Tots els alcaldes i alcaldesses del grup impulsor creiem que és una oportunitat que no podem deixar perdre amb el tren-tram.”

Rubén Viñuales (6:00): “Esperem que la Generalitat pugui donar-nos resposta aviat. La fase 2 del tren-tramvia és molt important que s’aprovi i que poguem connectar tant bon punt que sigui possible les connexions amb el ciutadà. Crec que el projecte del tren-tramvia, juntament amb l’Àrea Metropolitana, que pot revolucionar el territori.”

Sandra Guaita (9:35): “El país ha d’entendre que estem en un canvi global i que es tracta d’un projecte important per la regió sud.”

Sandra Guaita (10:54): “Tenim unes infraestructures globals que hem de cuidar i reactivar. És el cas del Port i l’Aeroport que hem de millorar les freqüències i connectar l’Alta Velocitat per tenir més freqüències amb l’aeroport.”

Rubén Viñuales (14:37): “Hem de replantejar el transport amb la visió de territori d’Àrea Metropolitana. La idea és fusionar les empreses municipals de Tarragona i Reus.”

Sandra Guaita (16:40): “Les competències que té el propi municipi no pot interferir amb planejaments supramunicipals.”

Rubén Viñuales (17:55): “A vegades s’ha pensat el Pla Director Urbanístic i la Generalitat no pot decidir o interfeir en les competències del propi municipi. Les competències urbanístiques són propies del municipi.”

Rubén Viñuales (19:28): “Ens dona més força quan parlem de mobilitat i quan parlem conjuntament: Vila-seca, Valls, La Canonja… si treballem tots plegats, tindrem més força i ens farem escoltar més quan tinguem més competències i reclamem que no se’ns treguin les competències que ens pertoca.”

Sandra Guaita (20:40): “La visió metropolitana és la Mancomunitat. Portem temps treballant els diversos alcaldes i alcaldesses per la gestió de residus, col·laborant amb els agents públics del territori.”

Sandra Guaita (23:33): “Tenim agents econòmics molt importants, som referents a Europa en l’àmbit petroquímic i que té un impacte directe als municipis. Som la referència en l’àmbit industrial petroquímic del sud d’Europa.”

Rubén Viñuales (24:44): “Reus és referent en l’àmbit de la recerca mèdica. Quin sentit tindria que a Tarragona volguessim copiar el model? És per això que tindrem moltes més oportunitats conjuntament que no per separat.”

Rubén Viñuales (27:09): “Hem d’aprendre dels errors del passat. Hem de definir un bon model de governança. Primer hem creat les comissions tècniques que defineixi el model de l’Àrea Metropolitana i després, el model de governança.

Rubén Viñuales (30:20): “El Grup Impulsor té diversos colors: hi ha Junts, ERC, Comuns… i és una qüestió que va més enllà de colors polítics. És una necessitat com a persones més enllà de l’àmbit polític.”

Sandra Guaita (31:30): “Més enllà de les anècdotes i discrepàncies entre Reus i Tarragona però ens hem de fer forts al sud del país i que se’ns faci escoltar.”

Rubén Viñuales (32:20): “LÀrea Metropolitana no tindrà una capitalitat concreta. Per mi, no és una qüestió d’una capitalitat administrativa. Els municipis que participen a l’Àrea Metropolitana hem de fer passes endavant per ser molt més forts.”

Sandra Guaita (36:30): “De moment, part dels fons s’ha encarregat la Diputació per què ha vist una oportunitat de treballar en paral·lel en una comissió territorial. Els tècnics municipals els estem posant en marxa des dels municipis i quan vam decidir a posar-los a treballar en l’àrea metropolitana han sigut, des del primer dia, els primers implicats en l’Àrea Metropolitana.”

PUBLICITAT