#BonDiaTGN | Entrevista a Xavier Bas, periodista i membre de la BUMT

Aquest dijous al ‘Bon Dia Tarragona’ entrevistem a Xavier Bas, periodista i membre de la Banda Unió Musical de Tarragona, per parlar del documental commemoratiu dels 30 anys de la BUMT.

PUBLICITAT

‘Bon Dia Tarragona’ és el programa diari d’actualitat i d’entrevistes de Ràdio Ciutat de Tarragona, presentat pel periodista Ricard Lahoz. Us acompanyarà cada jornada per prendre el pols a l’actualitat de la ciutat de Tarragona amb un convidat o convidada que passarà per l’espai d’entrevista. I ho faran per abordar temes ben diversos: política, cultura, societat, economia, esport… Tot plegat, amb els seus protagonistes.

El minut a minut de l’entrevista a Xavier Bas, periodista i membre de la BUMT

Xavier Bas (1:07): “En el marc de la celebració dels 30 anys de l’entitat es van programar diverses activitats, la majoria efímeres. Volíem que hi hagués un suport que perdurés i així va sorgir el documental. Explica la commemoració del 30è aniversari però sobretot la història de l’entitat”.

Xavier Bas (2:15): “S’ha hagut de fer recerca de material, en aquests 30 anys els suports han canviat. S’ha buscat al fons propi de la Banda i sobretot en persones vinculades. S’han trobat fotografies, cintes de vídeo… i s’ha fet un procés de digitalització”.

Xavier Bas (3:48): “Hem aplegat 750 fotografies, 95 vídeos i 217 documents. Han aparegut fotografies de la primera actuació de la Banda, el dia de Sant Joan de 1993, a la Rambla Nova”.

Xavier Bas (5:30): “Hem donat al documental un eix temàtic. La Banda son 30 anys de música, però també 30 anys de Tarragona i 30 anys d’entitat. El documental mostra els tres vessants”.

Xavier Bas (6:41): “La Banda va creixent i a part de la Banda Simfònica té altres formacions com la Banda Infantil, la Banda Juvenil i la Big Band BUMT”.

Xavier Bas (7:19): “Hi ha una progressió en aquests 30 anys. Des del punt de vista musical, tenim els programes dels primers anys. Ara, les obres que toquem són molt més ambicioses”.

Xavier Bas (8:18): “La Banda està afiançada a Tarragona. Com a fites rellevants, al 2005, és reconeguda per l’Ajuntament amb el diploma de Serveis Distingits i al 2022, perpetuadora de les festes.”

Xavier Bas (9:00): “Jo vull pensar que els reconeixements de les institucions són un reflex de què pensa la ciutadania. Més enllà d’això, surts per Sant Magí, Santa Tecla… notes el calor i la proximitat.

Xavier Bas (10:10): “Des de l’inici s’han fet cercaviles, professons i concerts. Es va passar d’actuar a l’aire lliure a fer actuacions als teatres i al Camp de Mart. Des de fa uns anys es fa un ‘macroconcert’ per Santa Tecla. Això és un dels millors reflexos de l’evolució de la banda”.

Xavier Bas (12:08): “Al documental hi ha la col·laboració de la Marta Mathéu, que fa de conductura. La seva col·laboració ha estat recurrent amb la BUMT durant els 30 anys i ens semblava la persona idònia”.

Xavier Bas (13:06): “Quan vam començar pensava que podríem explicar moltes coses, hem hagut de sacrificar i escollir què volíem transmetre. El documental dura 30 minuts”.

Xavier Bas (13:53): “S’han programat dos passis consecutius del documental a l’Antic Ajuntament. Posteriorment es programarà a TAC12 i es pensaran sistemes permanents de difusió perquè es pugui veure permanentment”.

Xavier Bas (15:20): “El concert de Santa Cecília és el concert anual on es reuneixen les quatre formacions. És un concert, però també és un esdeveniment social”.

Xavier Bas (15:53): “La BUMT viu un moment molt interessant. Hem passat una Covid, era perillós per una entitat que necessita la presencialitat. S’ha sortit de la pandèmia amb força. Estem en creixement, amb rejoveniment i de posar-se noves metes”.

PUBLICITAT