#BonDiaTGN | Sergi Boada, president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona

En aquest desè episodi, l’entrevistat és Sergi Boada, president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT).

ELS TITULARS DEL PROGRAMA

PUBLICITAT

01:10 – “Els premis Antonius Musa, novetat del COMT, busquen premiar l’excel·ència profressional. Ens fa molta il·lusió perquè en la nostra legislatura serà la primera edició, ja que no ho hem pogut celebrar des del 2020 per diferents motius.”

01:42 – “Les distincions són tant per persones com col·lectius. Hi ha un premi que és la màxima distinció, que té en compte tota una trajectòria: el premi Sants Cosme i Damià. També hi ha el del col·legiat d’honor, buscant acostar-nos a un professional que, no cal que sigui metge, però vinculat i valorat per l’àmbit de la salut. També premiem associacions amb aquest perfil.”

02:50 – “El reglament de les distincions datava dels anys 90. Requeria una renovació, hem creat una comissió sota el nom ‘Espai de Memòria’, conformada per quatre professionals d’excel·lent trajectòria que seran els encarregats de proposar els guanyadors a la junta de govern. Un altre canvi és que, en el pas previ, tots els col·legiats, a través del web, poden nominar a qualsevol altre, i d’aquests sortirà la llista amb la qual treballarà la comissió encarregada”.

03:40 – “L’acte d’entrega dels premis Antonius Musa es farà l’1 de desembre, a l’Aula Magna de la URV. Aprofitarem aquest acte per reconèixer als col·legiats honorífics dels últims tres anys que no han pogut rebre l’homenatge fins ara, són aquells que ja han complert 70 anys.”

04:25 – “Som uns 3.800 col·legiats en total ara mateix a Tarragona. 140 són honorífics pendents de rebre el reconeixement.”

05:18 – “Pel que sabem, hi ha el compromís de dur a terme el CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària) a Tarragona. Vam arribar al ple i hem traslladat la necessitat a tot arreu. Sobre el lloc on es faria existeixen diverses opcions. Podria ser al voltant de Joan XXIII, també a la zona del Serrallo… A nivell de conselleria i de delegació territorial sembla que existeix aquest compromís.”

06:30 – “Un CUAP és un recurs on se solucionen urgències de prioritat baixa, i això permet descongestionar les urgències hospitalàries.”

07:00 – “Tirar endavant el CUAP tindria un problema afegit: la necessitat de més professionals sanitaris. És un problema transversal del sector i el sistema sanitari públic. Aquest està vestit des de l’any 1991, cal una reforma de la llei del sistema sanitari.”

08:15 – “Existeix un problema demogràfic al sistema sanitari, si no s’hi posa solució d’aquí a pocs anys no serem prous professionals i el sistema col·lapsarà. Hi ha un excés de demanda i l’oferta de professionals és cada vegada menor. Toca discriminar positivament algunes especialitats. No és fàcil solucionar-ho, cal una reforma complexa del sistema.”

09:30 – “Hem d’utilitzar el metge en el moment que la seva feina té valor. Hi ha molts moments en els quals, potser, la presencialitat d’un metge en l’àmbit públic no és necessària. Sé que són idees disruptives, però hem d’anar per aquí, perquè som pocs i hi ha molta demanda.”

11:00 – “El problema no es soluciona posant més places de medicina a les universitats, no és una solució única ni útil a curt termini, Necessitem places d’especialistes. Tenim uns 6.000 metges, aproximadament, cada any que no entren a fer cap especialitat. I, a Tarragona, per exemple, hi ha el fet diferencial que la majoria d’estudiants de medicina no són del territori, i això ens dificulta retenir el talent que surt.”

12:35 – “Que es generin iniciatives sanitàries privades a la zona perjudica a la xarxa pública, perquè pot generar una fuga de professionals del sector públic al privat. I no només parlem de metges.”

13:45 – “No és real el risc d’un possible desabastiment de medicaments. Poden existir problemes puntuals de desabastiment, però els farmacèutics hi posen solució. Cal millorar, però, la comunicació farmacèutic – metge.”

15:30 – “Des del COMT estem detectant que, sobretot des de la pandèmia, la tasa d’agressions a personal mèdic han augmentat.”

16:30 – “Tenim per davant un trimestre mogut. Inaugurem les reformes de les seus del COMT a Reus i Terres de l’Ebre, a més de la que tenim a Tarragona.”

17:30 – “El 26 de novembre viurem la 2a edició de la ‘Tarraco Health Race’ amb l’objectiu de consolidar l’èxit de l’any passat i amb els malalts d’ELA com a causa solidària d’enguany. A més, impulsant la prescripció d’exercici físic com a sinònim de salut.”

PUBLICITAT