#BonDiaTGN | Xavier Ustrell, cap de la Unitat Ictus de l’Hospital Joan XXIII

Aquest dimecres al ‘Bon Dia Tarragona’ entrevistem a Xavier Ustrell, cap de la Unitat Ictus de l’Hospital Joan XXIII. La unitat rebrà el distintiu a l’equip assistencial multidisciplinari de l’any als Premis Antonius Musa del Col·legi de Metges de Tarragona, que s’entregaran aquest divendres 1 de desembre.

PUBLICITAT

‘Bon Dia Tarragona’ és el programa diari d’actualitat i d’entrevistes de Ràdio Ciutat de Tarragona, presentat pel periodista Ricard Lahoz. Us acompanyarà cada jornada per prendre el pols a l’actualitat de la ciutat de Tarragona amb un convidat o convidada que passarà per l’espai d’entrevista. I ho faran per abordar temes ben diversos: política, cultura, societat, economia, esport… Tot plegat, amb els seus protagonistes.

El minut a minut de l’entrevista amb Xavier Ustrell, cap de la Unitat Ictus de l’Hospital Joan XXIII

Xavier Ustrell (1:16) (sobre el distintiu): “Implica un reconeixement. Que sigui a nivell local és molt important perquè és per qui treballem”.

Xavier Ustrell (1:54): “La unitat d’ictus és una entitat assistencial per les persones que pateixen aquesta patologia. Mèdicament pertany a neurologia. Hi ha metges, infermeres i auxiliars i també està molt lligada a la rehabilitació. Aquest equip permet que la unitat sigui eficient durant les 24h”.

Xavier Ustrell (3:56): “El protocol està molt treballat. El codi ictus permet identificar aquests pacients perquè puguin anar a l’hospital adient. Quan la població identifica que pot ser un ictus, a través del 112 els porten directament a l’hospital que té totes les facilitats. S’entra a través d’urgències i es dona el tractament que calgui”.

Xavier Ustrell (5:59): “Ictus vol dir cop. Ens trobem inesperadament amb una afectació cerebral. Passa perquè es tapa l’artèria i les cèl·lules deixen de funcionar, i genera un infart celebral. També pot passar que l’artèria es trenqui i hi hagi una hemorràgia cerebral. Segons el tipus, el tractament és diferent. El 80% són infarts cerebrals”.

Xavier Ustrell (8:00): “La lluita de l’ictus és contra les seqüeles. La nostra lluita és revertir o reduir les complicacions”.

Xavier Ustrell (8:59): “Si detectem que algú no pot moure una part del cos o té dificultat per expressar-se, sospitem que pot tenir un ictus. Són les primeres proves que fem als pacients. L’ictus és difícil de concretar.”

Xavier Ustrell (10:22): “Pel ciutadà és difícil saber que està patint un ictus. Abans amb aquesta patologia no podríem fer res. Els darrers 20 anys hem avançat molt i el pronòstic dels pacients ha millorat molt.”

Xavier Ustrell (11:41): “El temps és molt important”.

Xavier Ustrell (12:03): “La unitat ictus està consolidada a Joan XXIII des del 2018. Fa poc vam rebre la certificació europea, que vol dir que som una unitat com cal”.

Xavier Ustrell (13:04): “Tenim un equip de professionals que han lluitat perquè això sigui una realitat”.

Xavier Ustrell (13:32): “Ingressos per ictus en tenim uns 900 a l’any, ingressem concretament a la unitat uns 600. Són molts pacients. És un reflexe que els serveis els augmentem i que la població els demana. Això implica un creixement d’assistència”.

Xavier Ustrell (15:16): “A mesura que avancem anem identificant altres patologies més desconegudes”.

Xavier Ustrell (15:43): “El perfil habitual és a partir dels 60 o 70 anys. Insistim que l’ictus, però, es pot trobar en qualsevol edat, per molt que sigui poc freqüent. Estem preparats per identificar-ho”.

Xavier Ustrell (17:11): “Cal fer difusió, que ens preocupa, igual que la prevenció. El tabac és un factor de risc. L’hipertenció, la diabetes, el colesterol i sobretot l’estil de vida sa. Cal fer exercici moderat, vigilar el pes i cuidar l’alimentació. Cada vegada s’està demostrant més que això ajuda”.

Xavier Ustrell (19:11): “No m’atreviria a dir que és una dada científica, però l’esperança de vida augmenta i també el coneixement científic, i per tant la patologia augmenta”.

Xavier Ustrell (19:55): “A la unitat tenim 6 llits. Després el tractament continua a planta. Esperem poder tenir 8 llits”.

Xavier Ustrell (20:33): “L’ingrés d’un ictus varia en funció a l’afectació. Si no és incapacitant pot ser de dies. Però els ictus greus amb discapacitats importants, parlem de dues setmanes. Les primeres 24 hores són molt importants. Després cal fer rehabilitació o tractament en funció a les afectacions”.

Xavier Ustrell (22:14): “És una malaltia que té el risc de repetir-se. Cal fer un seguiment adequat, que va vinculat al metge de família i als factors de risc”.

Xavier Ustrell (22:57): “La unitat ictus treballa per tot el Camp de Tarragona i també donem suport a la unitat d’ictus de Tortosa. Podem dir que tenim bons professionals i bons resultats però des de províncies costa més que des de la capital”.

PUBLICITAT