#BonDiaTGN | Josep Maria Pons, coordinador de les Aules de Gent Gran de la URV

Avui al ‘Bon Dia Tarragona’ entrevistem a Josep Maria Pons, que aquest curs s’ha estrenat com a coordinador de les Aules de Gent Gran de la Universitat Rovira i Virgili.

PUBLICITAT

‘Bon Dia Tarragona’ és el programa diari d’actualitat i d’entrevistes de Ràdio Ciutat de Tarragona, presentat pel periodista Ricard Lahoz. Us acompanyarà cada jornada per prendre el pols a l’actualitat de la ciutat de Tarragona amb un convidat o convidada que passarà per l’espai d’entrevista. I ho faran per abordar temes ben diversos: política, cultura, societat, economia, esport… Tot plegat, amb els seus protagonistes.

El minut a minut de l’entrevista amb Josep Maria Pons, coordinador de les Aules de Gent Gran de la URV

Josep Maria Pons (1:04): “Les aules de la gent gran són un projecte que neix fa diverses dècades de la voluntat de la universitat de fer arribar a la societat el coneixement que es genera des de la URV. Som una universitat pública i ens debem a la societat”.

Josep Maria Pons (2:15): “Ara mateix n’hi ha actives 18, a ciutats com Reus, Tarragona… però també a municipis més petits com Falset o l’Espluga de Francolí”.

Josep Maria Pons (2:42): “A cada localitat on hi ha un aula per gent gran hi ha una entitat o un ajuntament que té la iniciativa”.

Josep Maria Pons (3:10): “No imposem programes ni cap projecte des de la URV. Cada municipi en funció dels seus interessos, fa les seves propostes“.

Josep Maria Pons (3:45): “La inscripció està pràcticament tancada. No puc donar xifra exacta d’inscrits, però l’any passat van ser 1.500 i crec que aquest curs augmentaran. Aquest és el primer curs on hi ha hagut una reviscolada després de la pandèmia”.

Josep Maria Pons (4:52): “Per inscriure’s a les aules cal tenir més de 55 anys. Dos terços dels assistents ón dones. La mitjana d’edat dels inscrits és de 68 anys.

Josep Maria Pons (5:46): “A totes les aules volen una mica de tot. Es vol donar resposta a les insquietuds. Es fan conferències sobre astronomia, salut, dret, història, temes d’actualitat…”.

Josep Maria Pons (6:40): “La majoria dels inscrits van a tot. El perfil de persones que van són inquietes i tenen ganes d’aprendre coses”.

Josep Maria Pons (7:14): “Aquest és el primer curs normal per la majoria de les aules, després de la pandèmia”.

Josep Maria Pons (7:47): “A Tarragona aquestes aules es fan a l’Institut Vidal i Barraquer. No es fa un conveni amb la URV, sinó amb l’entitat que gestiona l’aula”.

Josep Maria Pons (8:52): “Cada aula treballa autònomament i amb els seus criteris. Hi ha aules que inclús passen enquestes als participants, i en funció a això trien temes”.

Josep Maria Pons (10:38): “La periodicitat depèn de la quantitat de matriculats. A partir dels 100, hi ha una xerrada cada setmana. A Tarragona en són més de 200”:

Josep Maria Pons (12:20): “Les conferències sempre són el mateix dia a la mateixa hora i treballem per trimestres”.

Josep Maria Pons (13:18): “Les aules de la gent gran són un model d’èxit. Porto dos mesos coordinant-les, i ja he rebut propostes de 3 municipis que les volen activar el curs que ve. El model funciona i s’anirà extenent”.

Josep Maria Pons (14:31): “Fer xerrades a la gent gran implica ser bon professor i explicar les coses bé. Cal adaptar-se al públic perquè s’entengui bé”.

Josep Maria Pons (15:42): “La majoria de ponents són professors d’universitat i institut”.

Josep Maria Pons (16:12): “Hem d’aconseguir que aquest model no depengui que el seu coordinador tapi forats. Les aules creixeran i cal crear un model molt fiable, amb els menors imprevistos. Vull que el model funcioni sol”.

Josep Maria Pons (17:27): “Ens plantegem buscar altres formats. Hem de rependre sortides que fèiem abans de la pandèmia. Volem col·laborar amb els jubilats de la URV, que també fan activitats. Per altra banda, s’activarà un grup de WhatsApp perquè comparteixin iniciatives”.

Josep Maria Pons (19:20): “Cal coordinar-se bé perquè hi hagi altres iniciatives a banda de les conferència. Hi ha un camí ample per continuar”.

PUBLICITAT