Piqué: “El programa de memòria democràtica vol sensibilitzar als joves”

Avui parlem de memòria democràtica amb Jordi Piqué, arxiver, historiador i director tècnic de la comissió memòria democràtica.

PUBLICITAT

El programa de memòria històrica de Tarragona d’enguany se centra al voltant dels 42 tarragonins que entre 1940 i 1945 varen ser deportats als camps de concentració i d’extermini nazis.

Per retre aquest homenatge, diferents institucions i entitats culturals de la ciutat han programat tot un seguit d’activitats per reconèixer el seu patiment i per divulgar què va significar el període que va des de la Segona República fins a la dictadura franquista a la nostra ciutat.

Piqué ens explica més detalls sobre com serà aquest homenatge a la ciutat.

L’entrevista en titulars

#BonDiaTGN | Jordi Piqué (arxiver i historiador): “Encara no havíem fet res en el tema dels deportats tarragonins als camps nazis, i vam creure que era un any adient per aquest tema”.

#BonDiaTGN | Jordi Piqué (arxiver i historiador): “Tarragona als anys 30 tenia menys de 30.000 habitants i va haver-hi uns 42 deportats a camps nazis”.

#BonDiaTGN | Jordi Piqué (arxiver i historiador): “Alumnes dels 3 instituts públics, que a l’aula hauran desenvolupat diferents treballs al voltant d’aquest tema. Cada institut farà alguna activitat, davant familiars deportats”.

#BonDiaTGN | Jordi Piqué (arxiver i historiador): “L’associació de músics de Tarragona ha arranjat unes peces d’una persona de Tarragona deportada, que les va compondre a Mauthausen”.

#BonDiaTGN | Jordi Piqué (arxiver i historiador): “La sensibilització de la gent jove és una de les prioritats, i també una de les novetats. Tot i que ja s’havien visitat espais de repressió franquista”.

#BonDiaTGN | Jordi Piqué (arxiver i historiador): “És un moment ideal fer una mirada als joves per intentar entendre que comporta una guerra d’aquestes característiques, ara que veiem la Guerra d’Ucraïna”.

#BonDiaTGN | Jordi Piqué (arxiver i historiador): “Hem trobat uns quants familiars deportats. Hi ha el Llibert Tarragó, fill de Joan Tarragó, que tenia una espècie de biblioteca en un camp de concentració”.

#BonDiaTGN | Jordi Piqué (arxiver i historiador): “El 26 d’abril hi haurà un homenatge a la lleva del biberó a Tarragona. Serà una conferència”.

#BonDiaTGN | Jordi Piqué (arxiver i historiador): “La memòria oral és bàsica. Per això anem a enregistraments o als familiars”.

#BonDiaTGN | Jordi Piqué (arxiver i historiador): “Al setembre la programació canvia i es centra en la repressió franquista en el magisteri republicà. Un homenatge als mestres republicans”.

#BonDiaTGN | Jordi Piqué (arxiver i historiador): “Arribem tard, tot això ja s’hauria d’haver fet a inicis dels anys 90. Era un bon moment per fer-ho, la situació política ho haguera permès”.

#BonDiaTGN | Jordi Piqué (arxiver i historiador): “Al 78 entenc que no es podia fer, però a inicis dels anys 90. A més és una de les coses que donen més valor perquè una societat pugui ser convençudament democràtica”.

Consulta el fil de Twitter

La crònica

PUBLICITAT