Cuadras: “Necessitem aliances per la cooperació internacional davant els conflictes bèl·lics”

Jordi Cuadras és llicenciat en periodisme en la Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, és el president del Fons Català de Cooperació i cap de l’oposició a l’Ajuntament d’Igualada per Igualada Som-hi (PSC-Igualada Oberta).

PUBLICITAT

El Fons Català de Cooperació Al Desenvolupament és una organització formada per ajuntaments catalans i altres organitzacions municipalistes com és el cas diputacions, consells comarcals i mancomunitats, que destinen una part del seu pressupost a finançar accions de Cooperació al Desenvolupament i de Solidaritat amb els pobles dels països més desfavorits.

Ara més que mai es posa sobre la taula el paper de l’ens a causa del context per la guerra d’Ucraïna i Gaza, o alguns dels desastres naturals que han colpit el món en l’àmbit internacional. Amb Cuadras, repassem el paper que juga el Fons Català de Cooperació, quin paper juga el territori de Tarragona i província en el context internacional i l’estat actual de l’ens.

Quin paper juga el Fons Català de la Cooperació a Tarragona?

“Ens hem reunit amb la presidenta de la Diputació de Tarragona per què és el contacte directe dels 32 municipis que formen part del Fons Català de la Cooperació. L’objectiu ha sigut enfortir els nostres socis, establir sinèrgies i treballar en el pla de cooperació per què més municipis s’adhereixin a projectes de cooperació i solidaritat internacional.”

De què tracta el projecte d’ajuda a Gaza que es finançarà amb 100.000 euros dels Ajuntaments catalans?

“Nosaltres tenim 3 maneres d’actuar als països del subglobal. Una manera són els projectes que tenim en marxa amb finançament dels ajuntaments. Una segona manera d’actuar és la cooperació de tècnica que són tècnics dels ajuntaments catalans col·laboren amb els governs d’aquests països del subglobal. I la tercera manera d’actuar són les campanyes d’enmergencia, que convoquem i recollim fons de manera excepcional quan hi ha un desastre natural o un conflicte bèl·lic.”

La situació internacional és pitjor que fa dues dècades?

“Malauradament, l’escenari global va a pitjor tot i que no ens agradaria que anés així, però hem de ser conscients del món al qual estem afrontant. La falta d’aigua fa que hi hagui un enqueriment del preu dels aliments. La falta d’aigua està posant en dificultats al canal de Panamà que necessita moltíssima aigua diàriament perquè funcionin els sistemes que tenen perquè els vaixells puguin passar el canal de Panamà. Nosaltres tenim esperança en què la nostra funció que és la de treballar amb la cooperació internacional ens apropa, encara que sigui en petits passos, a aquest món més just que volem.”

Què és el compromís del 0,7%?

“El compromís del 0,7% és aquest compromís de destinar, és una xifra per dir “Quants diners hem de destinar a la cooperació internacional?” doncs a nivell internacional el que es creu just i adient doncs és aquest 0,7%. Estarem en el fons fent front al fenomen migratori i empoderant aquests països i donant oportunitats a les persones que han de migrar i que no tenen una elecció que la migració acaba sent una obligació. Al Delta estem lluitant contra les conseqüències del canvi climàtic i empoderant aquestes comunitats locals.”

En quins projectes creu que Tarragona juga un paper essencial el Fons de Cooperació?

“Tenim diferents projectes de molts que s’han fet al llarg dels darrers anys des de que cada ajuntament ha entrat al fons català com a soci. Tarragona va finançar en col·laborar en la construcció d’un centre cultural i educatiu en un municipi de Nicaragua que es diu San Ramón, l’ajuntament de Valls va fer possible la instal·lació d’un sistema d’aigua potable a Xajal que és un municipi de Guatemala.”

Finalment, què li diria a aquelles persones per poder col·laborar que es destinin recursos públics a Gaza o Ucraïna?

“Que quan venen les notícies i s’indignen amb el que està passant a Gaza o en altres territoris del món doncs la manera de canviar-ho no és opinar davant el televisor o fer un Tweet sinó la manera de canviar-ho realment és aportar allò que cadascú bonament pugui, però per poc que sigui ja és útil, i per la persona potser és molt, doncs benvingut.”

PUBLICITAT