“Cada cop estem més conscienciats per combatre i reduir els residus”

Aquest dimarts a Carrer Major, i en motiu de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, hem parlat amb Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya.

PUBLICITAT

Tost posa de relleu la importància de la conscienciació i indica que “el millor residu és aquell que no es genera” fent un bon balanç de l’evolució al llarg dels anys. Segons indica, “cada cop tenim unes poblacions més implicades i consicienciades, especialment els joves”.

En matèria de gestió de residus, i a nivell europeu, Tost indica que “hi ha una normativa molt ambiciosa” on en àmbit municipal es demana que es posin més mitjans per millor la recollida selectiva, i es fa amb propostes com recollida porta a porta, promoure la prevenció, o fomentar l’ús de bosses i envasos reutilitzables.

La Comissió Europea ha establert, en els últims anys, uns objectius clars i ambiciosos en matèria de residus municipals. Aquests objectius obliguen als països de la Unió Europea a assolir un 50% de reciclatge d’aquest tipus de residus l’any 2020, un 55% el 2025 i un 60% el 2030. Segons Tost, “a Catalunya anem pel bon camí” i es va avançant tot i que “cal passos encara més decidits”.

En aquest sentit, i pel que fa al Camp de Tarragona, indica que “els ajuntaments estan responent correctament” pel que fa a les indicacions europees, i que calen “canvis radicals” i ordenances que també bonifiquin i sancionin a la ciutadania segons aquestes accions, especialment les grans ciutats.Enguany es resalten els “residus invisibles”, aquells que es generen en gran quantitat durant el procés de fabricació dels productes, i assenyala que també és important el paper dels fabricants.

PUBLICITAT