Fernández-Veledo: “L’objectiu és restaurar el mecanisme de sensació de sacietat en persones amb obesitat”

Aquest dimarts a #CarrerMajor hem parlat amb Sonia Fernández-Veledo, investigadora de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, vinculat a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, i directora del Grup DIAMET, sobre la descoberta d’un nou mecanisme que regula l’hormona que controla la sensació de sacietat.

PUBLICITAT

Fernández-Veledo assenyala que aquesta descoberta suposa un avenç a l’hora de tractar l’obesitat i entendre els processos que controlen el pes corporal.

Explica que quan ingerim aliments el greix del cos produeix aquesta hormona anomenada lectina i aquesta envia un senyal al cervell marcant sacietat i un fre. En casos d’obesitat es produeix molta quantitat d’aquesta lectina, però això no significa que tinguin major sensació de sacietat com es podria pensar, ja que produeixen resistència i això fa que segueixin ingerint.

Durant molts anys s’havia estat estudiant els efectes de la lectina en molts teixits i els motius de la resistència, però es desconeixia com el greix de l’organisme produeix aquesta hormona davant la ingesta. Ara aquest estudi posa de manifestat un mecanisme depenent d’un metabòlit que mitjançant un receptor actua com una hormona i després de la ingesta regula la producció de lectina i demostra que les persones amb obesitat aquest mecanisme està hiperactivitat com a motiu de produir tanta lectina.

La investigadora comenta que si s’aconsegueix desactivar aquesta hiperactivitat en el mecanisme es podria aconseguir reduir els nivells de lectina i recuperar la sensació de sacietat en persones amb obesitat.

PUBLICITAT