CLASSIC’S TARRAGONA – P.12: ‘Les festes del Barroc’

Al programa d’aquesta setmana, escoltem música basada en les festes dels nobles durant el Barroc.

PUBLICITAT

No podem començar millor que obrint una nova estació de l’any amb L’estiu de Les Quatre estacions de Vivaldi amb la violinista Julia Fischer.

Antigament, la música es feia per encàrrec i solia ser per celebrar festes a casa d’algun noble o a casa de la família reial. Aquesta música estava escrita per ballar i entretenir als convidats.

Lully fou un compositor francès que va entrar al servei del rei Lluis 14 com a ballarí i violinista amb tan sols 20 anys. Amb els anys, va compondre ballets i òperes i sempre amb el suport del rei. Va acabar convertint-se amb el secretari del rei.

Va ser el creador de l’òpera francesa: òpera i ballet.

Händel va rebre un encàrrec del rei Anglaterra Jorge II al 1749per celebrar el final de la guerra de successió austríaca.

El dia de l’estrena els músics van tocar en un edifici construït per l’ocasió mentre havia l’execució dels focs artificials. La música va tenir més èxit que els focs donat que va haver un incendi.

Händel va escriure Música pels reials focs artificials per orquestra.

Henry Purcell, un altre compositor Barroc, va posar música a l’obra de teatre Abdelazer al 1695. Escoltarem el Rondó, el 2n moviment que s’ha utilitzat en pel·lícules com Orgullo y Prejuicio i el compositor Benjamin Britten va utilitzar aquest tema per fer la seva obra Guia d’orquestra per a joves al 1946

L’obra que segueix el programa és probablement l’obra més coneguda de tot el període Barroc: El cànon de Pachelbel.  Obra que va escriure al 1680 per a 3 violins i baix continu, tot i que s’han fet moltes adaptacions. Aquesta peça es coneix com un tema amb variacions donat que utilitza la mateixa idea melòdica modificant-la al llarg de l’obra.

PUBLICITAT