CLASSIC’S TARRAGONA – P.132: L’arpa

En el programa d’aquesta setmana, parlem de l’arpa i la seva evolució.

girl is playing harp in darknes
PUBLICITAT

L’arpa és un instrument de corda polsada amb un gran nombre cordes. Aquests instrument té origen a Egipte i Grècia.

Les arpes es coneixen des de l’antiguitat aproximadament cap any 3500 aC. Aquest instrument va arribar a ser popular a Europa entre l’Edat Mitjana i el Renaixement. Hi ha diferents tipus d’arpa com per exemple l’arpa clàssic o l’arpa celta i aquest instrument, és tradicional en països com Irlanda, Paraguai, Perú, Veneçuela, Mèxic, entre d’altres.

L’arpa medieval era diatònica i l’arpa moderna, cromàtica. Van començar a fer els primers intents amb luthiers cap al S.XVI fent modificacions en les files de les cordes. A mitjans del s. XVII,  uns constructors van inventar l’arpa amb ganxos que permetia pujar mig to les cordes. Aquest setmana no funcionava gaire perquè era manualment i sabia de fer abans de començar la peça. A finals del s. XVII, un luthier va fabricar la primera arpa amb pedals, un total de 7 pedals que corresponien als 7 graus de l’escala musical incrementant les possibilitats de l’arpa.

L’arpa actual té un total de 47 cordes de tres materials diferents: de tripa, de niló i de coure per l’extensió més greu.

PUBLICITAT