Rosa Queralt: Una lluita feminista

Amb motiu del 8-M, al Distàncies Curtes no podíem obviar la lluita feminista. Per això, la nostra convidada d’aquesta setmana, doctora en pedagogia, diplomada en infermeria i amb un màster en antropologia. Rosa Queralt, ha estat reescollida com a delegada del consell de dones de Deltebre.

PUBLICITAT

Ella ha parlat de tota la visió feminista i també de la història de com ha evolucionat la societat, que tot i fer passes endavant, encara manca en alguns aspectes relacionats amb la igualtat d’oportunitats i de tasques al nostre dia a dia.

Però començant per l’inici, Queralt se sent especialment emocionada pel seu nomenament com a delegada del consell de dones al Deltebre, un càrrec que tornarà a repetir.

En referència al feminisme, Rosa Queralt ha destacat les diferents etapes del moviment social i ha fet una mirada retrospectiva a com va néixer la lluita pel vot i el sufragi universal.

En aquest sentit, Queralt ha assenyalat que l’home s’ha d’adaptar i aprendre que el tema de cures és cosa de tots.

Queralt també ha parlat de l’abortament. Ha criticat que es pugui utilitzar com a mètode anticonceptiu, però ha demanat que no es faci doble moral per aquest motiu, defensant l’abortament lliure.

Rosa Queralt ha volgut parlar també del tema IQOXE. Ha explicat com en anys anteriors no hi havia diners per fer recerca i ha recalcat que queda molta feina a fer.

En aquest mateix sentit, Queralt ha explicat que la ciutat ha viscut molt de temps d’esquenes a la petroquímica i que s’ha fet una negació del risc al territori.

Rosa Queralt també ha analitzat l’evolució de la dona al món laboral. Ha assenyalat com la desigualtat era gegant amb les dones cobrant menys pel simple fet de ser dones.

Apuntant al patriarcat, Queralt també ha analitzat com els rols segueixen molt definits i que les dones no només treballaven les 8 hores diàries, sinó que també és la feina després que tocava a casa.

Rosa Queralt busca també promoure aquest feminisme entre les dones grans, però també entre els més joves. Un dels projectes que s’ha iniciat al Delta busca promocionar que aquestes tasques de les cures a la llar són de tots i totes i que les feines no entenen de gènere. Rosa Queralt ha estat l’entrevistada d’aquest especial 8M del Distàncies Curtes.

PUBLICITAT