Distàncies Curtes: Armengol Grau

Armengol Grau és el gerent de la Mancomunitat per a la gestió de Residus Urbans del Camp de Tarragona. Apassionat del seu treball i fill adoptiu de Constantí on el van reconéixer el seu treball en l’única planta incineradora de residus industrials a l’Estat que va ser inaugurada al 1999. Armengol Grau ha tingut responsabilitat en l’àmbit públic i privat i ha participat en molts projectes amb residus tant a Catalunya com a Euskadi.

PUBLICITAT

1:45 A mi la paraula jubilat no m’acaba d’agradar massa. De l’activitat directe, la indirecte no m’he retirat encara.

2:45 Ho hem intentat, però els èxits no són gaire brillants. No hem assolit les fites que des d’Europa se’ns reclamen. Ara hi ha un canvi significatiu que té un impacte molt important, perquè té a veure amb que fins ara els ajuntaments no estan gaire preocupats.

5:10 Hem perdut el sentit comú en les àrees d’alta demografia. Hem de generar interès per rebre aquesta informació.

6:20 El tema cultural és un tema complexe. Ara ja no hi ha barreres tecnològiques. La cultura és fomenta treballant-ho, i per desgràcia això ha de venir amb què es fa quan hi ha compliment.

8:50 Alemanya no té mines, nosaltres no tenim dipòsits de petroli, ni mines de coure. La Unió Europea va fent llistats d’elements crítics que no tenim.

17:10 Si parlessim d’avenços en medicina, miraríem i compararíem amb altres territoris i s’ha pensat que nosaltres ho faríem d’una altra manera.

18:45 En el tema del tractament és on pot haver més estalvis econòmics. La idea és que la planta incineradora ha de ser la que dongui servei en aquesta fracció rebuig. Mai s’ha plantejat fer més incineradores a Tarragona. Ho haurà de fer, quan les comarques decideixen que la fracció rebuig vagi a la incineradora de Tarragona.

20:00 La fracció resta és una resta a eliminar, perquè cada cop serà més cara.

22:17 L’hidrogen és important com a complement a l’electrificació.

25:30 Hem de trencar amb la cultura de que ens ho posin tot fàcil. Nosaltres hem de fer un esforç. El responsable de la compra sóc jo, no l’ajuntament. Tot això és cultura.

27:40 La roba és un residu i un problema molt gros. Entre el 18% i el 20% és roba. I quan entres a estudiar el tema tèxtil, el que es recicla millor és allò que és només d’un material.

34:10 Serem sostenibles si arribem a l’equilibri amb la felicitat de les persones i amb el medi ambient.

35:40 Hem d’anar reduint l’ús dels gasos hivernacle. Rússia és el primer proveïdor d’urani, el segon proveïdor de gas d’Espanya. La transició energètica potser serà més cara, i arribarà un moment que direm: no vull dependre de gasos de països de dubtosa qualitat democràtica.

38:20 El CO2 l’emetem constantment, és innat a la nostra manera de funcionar avui. I per això és tant important la cultura, per tant de tots no podrem prescindir. El tema captura de CO2 és més complexe i no és tant fàcil.

39:20 El problema que tenim ara mateix és que hauriem de ser capaços de retirar CO2 de l’atmosfera.

42:00 La mobilitat al Camp de Tarragona ha de ser detectable al Camp de Tarragona.

PUBLICITAT