Distàncies Curtes: Ernest Benach

Polític des del 1987 fins al 2001 a l’Ajuntament de Reus. Va arribar al Parlament de Catalunya per convertir-se en president del Parlament de Catalunya en aquella època del tripartit entre 2003 i 2010. El reusenc Ernest Benach treballa actualment al sector privat com a consultor al món de la comunicació i com a professor col·laborador del Grau de Comunicació a la Universitat Oberta de Catalunya.

El minut a minut de l’entrevista amb Ernest Benach

PUBLICITAT

1:45 La capacitat d’aprendre a la vida és una capacitat que ens ha de fer evolucionar.

2:35 Moltes vegades no depen de nosaltres i has de tenir molt clar que si fas llenya el següent pas és recuperar-s’hi.

3:50 Jo crec que sortir de la política i tornar a la vida privada és molt complicat. La societat posa moltes pegues. Recordo que a la meva recerca de feina. El primer que decideixo és reciclar-me. Una de les coses que vaig fer va ser trobar-me amb els head-hunters.

5:25 Les portes giratòries depèn de la gent i dels partits polítics, hi ha partits que ho tenen més complicat. Però això és més complicat a l’Estat que aquí.

8:50 El fenòmen de l’extrema dreta s’està estenent entre les classes populars i això és preocupant.

9:45 És dificil esbrinar l’origen d’aquest fenòmen, però és un fenòmen global i amb el tractament de la immigració no ha estat el més acurat.

13:30 Tenim un problema des del punt de vista de la gent jove. És preocupant que hi hagi un segment de la gent jove que el valor de la igualtat no el consideri prioritari. Les xarxes socials no permeten tenir un debat amb arguments i sense insultar o faltar al respecte.

El meu llibre era pura utopia.

21:00 És evident que hi ha un seguit de municipis, que abans era un triangle: Ara amb el paper de Vila-seca, Salou, Cambrils… La revisió s’ha de fer de manera conjunta. Si això es fa a partir de seure en una taula d’igual a igual i tinguem una visió oberta. Crec que hi ha coses que ja es poden concretar, per exemple, la gestió de l’Hospital de Reus i el de Tarragona hauria de ser conjunta. Temes turístics, el del transport. Sense superioritats de ningú a ningú.

Això podria ser una gran oportunitat pel territori, enorme.

Tenim una universitat que s’hauria d’implicar més al territori.

27:30 El polític ha de saber posar la mirada 10,15 20 anys més enllà, i això és el que no sabem fer.

A les eleccions hi ha 3 partits que són el primer bloc, i després hi ha el segon bloc amb la dreta i l’extrema esquerra.

32:00 A nivell de país calen pactes, la ciutadania demana pactes en qüestions molt greus.

34:30 A mi em va costar d’entendre que no s’aprovessin els pressupostos.

PUBLICITAT