En companyia de la solitud

Segons l’Institut Nacional d’Estadística gairebé cinc milions de persones passen el confinament a soles. La meitat d’aquestes persones són majors de 65 anys, i hi ha més dones que homes. Diverses associacions com Creu Roja o Amics de la Gent Gran treballen trucant a aquestes persones majors per intentar que no se sentin soles, i també vetllar pel seu benestar. Però també hi ha una part de la societat que no és gran i passa el confinament de forma solitària.

PUBLICITAT

Sense anar més lluny a tota la demarcació de Tarragona, la Creu Roja, ha realitzat un total de 5.757 trucades de seguiment. No totes són a persones grans soles, però si una gran part, de fet, tenen comptabilitzat que atenen a 3.817 àvis i àvies a la demarcació, per diferents motius. Assupció Soler Giró, Presidenta de la Creu Roja del Penedès, assegura que han augmentat el nombre de trucades que fan a la gent que viu a soles aquests dies, i que la majoria estan molt agraïdes.

Isabel Pérez és una de les usuàries de la Creu Roja que viu sola als seus 83 anys. Explica que està molt contenta amb les trucades, i que no té gens de por al virus.

La Isabel Pérez diu que passa el dia mirant la televisió, i escoltant la ràdio. A més assegura que té uns veïns que l’ajuden si ho necessita i, fins i tot, li poden fer la compra i passar-li per la finestra.

El seu principal mitjà de comunicació amb les altres persones és el telèfon, i ha explicat que rep moltes trucades, tot i que enyora les visites dels fills i també dels nebots, però és conscient que és millor que no vagin a visitar-la durant la pandèmia.

Des del Col·legi Oficial de Psicòlegs asseguren que aquesta situació per a la gent gran pot provocar la sensació d’aïllament, així ho explica Ana Gutiérrez, Secretària de la Delegació de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia.

Però no només hi ha gent gran que està passant aquests dies a soles a casa, també hi ha joves. Jordi Gilabert, una altra persona que passa aquests dies sense ningú més a casa, explicat que implica el fet no poder sortir.

Gilabert reconeix que se li està fent pesat, sobretot, el fet de no poder veure una cara coneguda amb qui compartir coses.

La Secretària de la Delegació de Tarragona del COPC explica que les xarxes socials i les noves tecnologies estan ajudant molt aquests dies perquè la gent es pugui sentir acompanyada, i fins i tot està parlant més amb les persones que abans.

En aquest sentit el Jordi reconeix que no és el mateix, però sí que ha augmentat l’ús del seu dispositiu mòbil considerablement aquests dies.

Des del Col·legi Oficial de Psicòlegs asseguren que és normal que la gent que passa el confinament solitàriament tingui més moments per pensar i reflexionar i tinguin més situacions d’angoixa. També afirmen que s’ha de tenir atenció a aquelles persones vulnerables que ja patien patologies abans com pot ser depressió o ansietat. Tot i això diuen que hi ha sistemes per no pensar tant.

I Jordi Gilabert té clar quin serà, segurament, l’aprenentatge que traurà de tot plegat.

PUBLICITAT