Sobreviure

És una mort silenciosa i que deixa al darrere una sèrie de supervivents que han de passar un dol molt dur. Hi ha senyals, però no estem preparats per reconèixer-les i se’n parla molt poc.

PUBLICITAT

Sergio Garcia és el psicòleg del Telèfon de l’Esperança, una entitat que va néixer fa uns 30 anys. Mitjançant aquest servei donen atenció les 24 hores a aquelles persones que ho necessiten, i ara fa menys d’un any va néixer el telèfon de prevenció del suïcidi, que atén a persones en situació de crisi, a supervivents i als seus entorns. 

Les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística indiquen que a la demarcació de Tarragona l’any 2018 van morir 57 persones per suïcidi. 

La prevenció és bàsica per evitar aquestes morts. L’Ajuntament de Barcelona és pioner en treballar en aquest àmbit. A poc a poc les passes que es van fent es reprodueixen en altres ciutats. A Tarragona ja es compta amb una petita representació de l’Associació Catalana per la Prevenció del Suïcidi, encara no tenen seu física, però ja treballen. La seva responsable és la Laura Horcajo, i tracten amb l’entorn de les persones en risc.

Actualment assegura que a tota la demarcació fan mínim dues atencions per mes. La COVID-19 ha fet que s’hagi de fer tot telemàticament, però fan petites passes per recuperar una mica la interacció social. 

La pandèmia també ha fet que hi hagi un augment de persones en risc de suïcidi d’entre un 30% i un 40%. Els perfils són de tota mena, i tothom pot estar en risc en algun moment de la seva vida.

La prevenció demana parlar-ne, obertament, i treure els estigmes que hi ha al voltant de les persones i els entorns que pateixen aquest problema.

La part més dura i fosca de tot plegat és passar el dol. Aquelles persones que tenen algú proper que s’ha suïcidat estan envoltades de dubtes, preguntes sense resposta i amb la necessitat de compartir la seva vivència amb persones que ho hagin patit.

Des de fa un any Tarragona compta amb un grup d’ajuda mútua a l’Espai Mémora. Es tracta de persones que han tingut alguna pèrdua per suïcidi, i formen part de l’entitat Després del Suïcidi-Associació de Supervivents, que intenta ajudar i donar eines per fer el dol a aquestes persones.

Al capdavant de l’entitat hi ha la Cecília Borràs. En aquests moments el grup de Tarragona està en standby per la COVID-19, però se segueix fent acompanyament de forma telemàtica.

L’Anna Lara és la secretària de l’entitat, que en el seu moment la va ajudar. Comenta que l’acompanyament sol durar entre 12 i 14 mesos, tot i que sempre s’ajuda a les persones que ho demanen. 

A poc a poc es van trencant pors i estigmes i es comença a treballar i a parlar d’aquest problema. Tot i això coincideixen les tres entitats que falten, encara, recursos a la sanitat pública no només per prevenir el suïcidi, sinó a tot allò que fa referència a la salut mental. 

Telèfons d’interès per si es necessita ajuda:

Telèfon de l’Esperança: 900925555

PUBLICITAT