#RàdioCiutatDeCastells | Acabem temporada amb la prèvia de Tots Sants

Darrer programa de Ràdio Ciutat de Castells de la temporada amb Quico Domènech on repassem les actuacions més destacades del cap de setmana. La gamma extra dels Capgrossos de Mataró a la diada de Sant Narcís a Girona o el primer 2de7 de la història dels Castellers d’Altafulla marquen l’actuació del cap de setmana previ a una de les diades marcades al calendari: Tots Sants a Vilafranca del Penedès. A més, aprofitem i expliquem a l’horitzó la Diada dels Minyons de Terrassa. Per fer-ne la prèvia, parlem amb Josep Antoni Falcato, fundador dels Minyons de Terrassa i els periodistes David Prats i Carles Cortés.

El minut a minut del Ràdio Ciutat de Castells

PUBLICITAT

Quico Domènech (0:10): “Aquest final de temporada ens està donant grans alegries. Hem vist com els Capgrossos de mMtaró recuperen el seu estatus de gamma extra amb el 2de9. Els castellers d’Altufulla han aconeguit el 2de7 en la temporada del seu 40è anniversari. Dos pisos de diferència, és la teoria de la relativitat dels castells. El que dona més satisfacció és la lluita que fa un amb un mateix, a Mataró i a Terrassa i Altafulla.

David Prats (1:45) “Els Minyons de Terrassa descarregaven el 5de9f després de 5 anys. Els Capgrossos de Mataró tornen a ser colla de Gamma Extra… i els Verds que fan castells bàsics de 9 però amb un programa de màxims per Tots Sants.”

Carles Cortés (3:55): “Me’n alegro especialment sobretot pels Castellers d’Altafulla, per proximitat geogràfica i per què ho fan després de la fundació al 1973 i en una població petita.

Josep Antoni Falcato (4:35) : “S’oblida que el 2de7 té dificultat de castell de 8 i per això, vull posar en valor la feina dels Castellers d’Altafulla. Jo deia que després de la Jove de Tarragona, la propera colla en portar la gamma extra serien els Capgrossos de Mataró.”

Josep Antoni Falcato (6:05) (sobre l’arribada del castell de 10 per la Diada dels Minyons de Terrassa): “Els Minyons han tingut molts problemes amb la canalla aquest any, canalla gran, la pandèmia, problemes d’inseguretat… i ara es veuen brots verds. S’ha passat del pilar de 4 al 3de9 amb folre. És dificil felicitar a les colles castelleres i jo vull felicitar als Minyons de Terrassa per què ha sigut una ruleta russa de temporada i s’han ensortit.”

Carles Cortés (7:35): “També vull felicitar i recordar la diada que van executrar els Marrecs de Salt per fer el 3de8 que també és un castell amb molta dificultat.”

Josep Antoni Falcato (8:45): “Les Colles de Valls crec que han estat un punt més que la resta. Estan a 2 o 3 graons per damunt de totes les colles. Tot és una evolució normal després de la pandèmia.”

Carles Cortés (9:35): “Hi ha un esperit competitiu entre les Colles dels Xiquets de Valls que no es pot explicar. Amb tot el que va representar al 2019, amb tots els respectes, no ho havia vist mai. Es responien un a altres i no recordava en aquest nivell de teva-meva mai. És una essència que no es pot explicar.”

Josep Antoni Falcato (10:45): “Els duels funcionen quan els castells es tenen. El primer que han de tenir els castells és ambició per tal de superar-se diada rere diada..”

Josep Antoni Falcato (12:45): “La temporada de la Jove de Tarragona em sembla excel·lent. Una trajectòria que ha anat ascendent i que, ha acabat amb dos castells de gamma extra: el 5de9f i el 2d9f i amb ambició de cara l’any vinent.”

Josep Antoni Falcato (14:45): “Crec que al concurs de l’any vinent veurem a la Jove de Tarragona el castell de 10 i per què no, el 9de9.”

Carles Cortés (15:38): “La Jove tinc la sensació que ha sigut un dièsel durant la temporada. Quan va arribar al clic, van anar pujant pujant fins que han arribat al seu moment clau.”

Quico Domènech (16:34): “Les colles de Valls tenen un compromís per Sant Joan que les colles de tarragona no tenen. Però si que quan arriba el dia 19 (Sant Magí), hi tenen aquest compromís amb les festes majors.”

Josep Antoni Falcato (17:51): “El mèrit dels Minyons és que després de vacances, per Sant Fèlix sempre van a màxims i s’ha de posar en valor que la colla va a màxims després de molts mesos d’inactivitat.”

David Prats (19:52) (Sobre el programa dels Castellers de Vilafranca per Tots Sants): “La sortida serà de 3de10 dels Verds. I a partir d’aqui, pot passar de tot. Van provar el 4de10. El 4de9 sense folre que van descarregar a assaig sense xarxa i l’inèdit 9de9 que el van fer fins a sisens. Veurem si aquest castell el poden tirar. Hi ha un ampli ventall de castells.

Josep Antoni Falcato (21:20): “Els castells de 10 necessiten fer proves amb els laterals. No entenc com de vegades es fa aquest castell i no es supervisen els laterals, que és un element clau per descarregar-lo.”

David Prats (22:18): “El castell que segurament descartarien és el 4 de 9 sense folre. Tot i haver-lo descarregat a assaig.”

Carles Cortés (23:02): “Recordo un davanter del Nàstic que marcava tots els gols a cada entrenament i després no marcava res als partits. Per tant, no em serveix que descarreguin un 4de9 sense folre a l’assaig i no el portin a plaça.

Carles Cortés (23:02): “Aposto que els Xiquets de Tarragona faran castells de 9 i fins i tot algun castell de 8. Venim d’on venim, i després de les actuacions de la canalla… no prevec més enllà que 4de9 amb folre i 3de9 amb folre dels Xiquets. Hi ha hagut massa temps entre Santa Tecla i Tots Sants.”

Carles Cortés (24:56): “Els capgrossos sembla ser que volen portar a plaça el 9de8. El tenen en cartera, i que repetiran actuació de Sant Narcís a Girona. Tinc la sensació que si tinguessin un pel més de camises, podrien treballar més coses i pensar en més gran. Els capgrossos podrien plantejar-se reptes molt més majúsculs. Els veus a plaça, que no poden tirar a plaça un gamma extra, però falta gent.”

Josep Antoni Falcato (26:26): “Jo diria que Mataró havia arrossegat molta més gent anys enrere. Havia fet el 5de9 amb folre i el pilar de 8. Al Maresme no hi ha tantes colles que al Baix Llobregat, per exemple.”

Josep Antoni Falcato (28:00): “La caiguda del 2de9 al 2019, va marcar molt als Castellers de Sants. el Cap de colla deien que cada setmana tenien baixes i perdien gent. Alguna cosa deu passar. A Tots de Sants aniran de 3de8 i 4de8. La solució ha de ser una injecció de gent jove.”

Josep Antoni Falcato (31:00):”Jo aposto per la Diada de Minyons per al 2de9, 5de9 i 3d10. A partir d’aqui poden haver rebaixes. Hi ha un problema de gent i assajar, però veurem com està la canalla. L’aixecadora del 2de9 ja no vol venir, i per això, a la Diada de la Nova Atenes i a Sant Narcís no el vam veure. Vam preferir no pressionar.”

Quico Domènech (34:25): “Demà s’ha de produïr una imatge bonica, el pilar caminant a Girona. A les escales de la catedral de Girona.”

Josep Antoni Falcato (36:00): “Vull que com a minim, es portin 6 castells nous. Si el Concurs va millorant com ha millorat fins ara, m’agradaria que els Minyons de Terrassa, hi fossin.”

PUBLICITAT