Era la tarda del 14 de gener del 2020 quan saltaven totes les alarmes a Tarragona i es coneixia que hi havia hagut una explosió en algun punt del polígon petroquímic sud. Era l’explosió de la planta d’etilè de l’empresa IQOXE, que acabaria amb la vida de tres persones. Això provocava una sèrie d’interrogants i demandes per part de la ciutadania que no podem dir que s’hagin respost i atès, 365 dies més tard.
Les causes de l’accident era la principal línia d’investigació i després de diverses versions, la veritat és que no s’ha acabat de saber si va haver-hi negligències clares, si no, o què va passar exactament aquell dia. A hores d’ara la investigació segueix sota secret de sumari, però s’han realitzat dos informes diferents: el de l’empresa i un encarregat per la Generalitat a una entitat independent. Des de l’empresa sostenen que va ser un fet fortuït i han reiterat que no faltava personal ni “hi havia deficiències de seguretat” així com explica el seu portaveu Javier Fontcuberta.
Pel que fa a les possibles negligències que hauria dut a terme l’empresa i que es coneixen arran de l’informe independent encarregat pel Parlament de Catalunya, i per una notícia que avançava el Diari Ara, des de l’Associació Empresarial Química de Tarragona, el seu Vicepresident, Juan Pedro Díaz, considera que no s’han de posicionar.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, pensa que “l’empresa ha de mostrar una altra actitud”.
Recordem que les acusacions provisionals apunten a possibles delictes d’imprudència greu en resultats de mort, lesions, danys i contra el dret dels treballadors. El portaveu de l’empresa reconeix que són “serioses”, però s’ha de veure el fonament d’aquestes.
Així doncs l’informe fet per l’empresa i l’encarregat per la Generalitat tenen punts que no coincideixen. Des d’IQOXE no veurien amb mals ulls que se’n fes un altre.
Més enllà de les causes
Les conseqüències socials i la demanda de més seguretat per part de tots els tarragonins i tarragonines és un altre tema que s’ha anat exposant. L’AEQT reitera que el nou PLASEQTA és clau per millorar la seguretat i el coneixement entre la ciutadania.
Davant tot això l’alcalde de Tarragona creu que no s’ha fet prou, i considera que si tornés a passar un accident d’aquest tipus s’actuaria igual i “seria imperdonable”.
Recordem que a la Comissió d’Investigació realitzada al Parlament, el Conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va assegurar que totes les millores que s’havien de dur a terme al PLASEQTA no es podien realitzar per falta de diners, cosa que ha indignat profundament a l’Associació de Veïns de Bonavista, dels més afectats per la proximitat amb la indústria química. La seva Presidenta, Loli Gutiérrez, explica que “ha passat un any i si es repetís no sabrien què haurien de fer”.
Els veïns de Bonavista demanen que el PLASEQTA que es va acordar es tiri endavant ja, sense excuses, i volen que l’Ajuntament ho exigeixi.
Per la seva banda l’AEQT té com a principal objectiu recuperar la confiança de la ciutadania. Juan Pedro Díaz, creu que aquest 2021 es podrà aconseguir.
En aquest sentit des d’IQOXE són conscients que hi ha feina a fer. Per això s’han fet càrrec dels desperfectes que les assegurances no cobrien als veïns de Bonavista. Això és el cas de la Conchi, que li va caure una paret del lavabo.
La Presidenta de l’Associació de Veïns també s’ha mostrat satisfeta amb l’aportació econòmica de l’empresa, que a més els dóna uns diners perquè els inverteixin al barri. Tot i això el portaveu d’IQOXE assegura que “la confiança no es compra”.
La Conchi explica que encara tenen conseqüències de tot plegat, i a hores d’ara al barri hi ha por. En la mateixa línia ho explica Ramon López que el dia de l’explosió estava entrenant uns nens al camp municipal de futbol de Bonavista.
A hores d’ara està clar que la confiança envers la indústria no s’ha recuperat i que queda molta feina al davant.
Davant tot el tema de seguretat des d’IQOXE ja han anunciat que bunqueritzaran la sala de control així com ho suggeria l’informe encarregat per la Generalitat, a més de realitzar altres inversions. Tot i això les millores i el nou PLASEQTA serà una inversió a llarg termini, depenent del finançament econòmic de la Generalitat.