La Covid-19 ha marcat la vida de totes les persones, i a més també ha posat en relleu les deficiències del sistema sanitari públic. Fa aproximadament un any que es començava a veure la llum al final del túnel. Els científics d’arreu del món estudiaven i provaven, a una velocitat mai vista, vacunes per poder immunitzar tota la població envers aquesta malaltia, i albirar un final que semblava no arribar mai.
Pfizer, Astrazeneca, Moderna i Jansen són els noms propis que més hem sentit en l’últim any i que han entrat a casa nostra com els amics i els familiars. El tret de sortida de tot plegat es feia amb el personal sanitari, de residències i aquell que està a primera línia, que anava seguit del personal essencial a principis de gener.
Acabava el primer trimestre de l’any i mentre la primavera s’obria pas, també tot el personal mèdic i d’infermeria estava a punt per poder vacunar massivament a la població tarragonina, així com explicava Manuela Bonilla, Vicepresidenta de CODITA, i Mireia Garcia, Vicepresidenta del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona.
La falta de dosi de vacunes va ser el problema que provocava que a principis d’abril no es pogués iniciar aquesta vacunació massiva. Inicialment, semblava que havia de ser el 19 d’abril al Palau d’Esports Catalunya, però Ramon Descarrega, qui era Gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, ja explicava que s’estava treballant amb els proveïdors per aconseguir dosis.
L’objectiu era poder administrar 30.000 dosis de vacuna al dia al Camp de Tarragona, entre el punt massiu a la ciutat, i els punts intermedis repartits en altres indrets. Tot podia començar el 30 d’abril del 2021, per franges d’edat, els primers les persones d’entre 70 i 79 anys. El Gerent de la Regió Sanitària reconeixia que el nombre de persones que podien rebre la vacuna depenia de les dosis que arribaven.
Cal destacar que amb 24 hores les primeres 4.000 cites que es van oferir es van esgotar; la gent tenia ganes de començar a veure la llum. Al principi, aquest punt massiu, només s’obria dies concrets, perquè la falta de dosi feia que el procés anés lent.
Aquests problemes de subministrament van començar a desaparèixer i durant el mes de maig es va batre el primer rècord de població vacunada al Camp de Tarragona amb un 42,7% de la població que havia rebut la 1a dosi i un 20,9% amb la pauta completa. Això al juny seguia igual: fins a un 61% de la població havia rebut la primera dosi, mentre que la pauta completa ja la tenia un 42,7% de la ciutadania. El juliol començava amb la vacunació dels més joves que saturaven la web i l’aplicació del CatSalut per demanar hora.
Aquí durant tot el temps hi havia hagut un gran dubte, com s’ho feien les persones que no tenen accés a les noves tecnologies per demanar hora? La cap del 061 Salut Respon, Núria Torres, explicava que era un dels principals problemes.
Una altra pregunta era: Com s’arribaria a aquelles persones que no tenen una llar? Així doncs a Tarragona es va fer un recompte de sense sostre per inocular una dosi de Jansen. Anna Bocio, cap del servei de Promoció de la Salut del Camp de Tarragona deia com ho feien.
A mesura que passaven els dies el percentatge de població vacunada amb dues dosis anava pujant, i això feia que el ritme de vacunació baixés. Tot i això, una de les infermeres coordinadores del Palau d’Esports Catalunya, Carol Tudela, recordava que les vacunes eren segures, i la importància de vacunar-se.
A poc a poc es reduïa el nombre de punts de vacunació, i es canviava d’estratègia amb l’objectiu de possibilitar el vaccí a aquella població a la que no s’havia arribat, com deia Dolça Cortasa, l’actual gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona.
La variant Òmicron que ha fet que s’hagi d’avançar el ritme per posar la tercera dosi, i la vacunació dels infants ha provocat que s’hagin hagut de tornar a obrir alguns punts. Cal destacar que la majoria de mares i pares ho van tenir clar des del primer dia.
A hores d’ara es pot afirmar rotundament que la vacunació ha evitat moltes morts i ingressos als hospitals. Ha sigut un bri d’esperança després de gairebé dos anys d’incerteses. Està clar que és el futur per posar fi a la pandèmia.