#EsprementlAny: Surfejant restriccions

Aquest 2021 la població ha après anar surfejant onades de la Covid-19 cada cert temps. L’hivern del 2021 començava amb els números d’incidència i el risc de rebrot del Coronavirus pels aires. Això provocava que en ple Nadal les restriccions estiguessin més relaxades, però un cop passades les festes caiguessin com una llosa.

PUBLICITAT

No es podia sortir de la comarca, hi havia toc de queda a les deu de la nit, els bars i restaurants estaven pràcticament tancats, només podien servir menjar per a portar, l’oci nocturn no havia reobert des de feia molts mesos i el comerç veia com es reduïa el seu aforament, a més de tancar-se els caps de setmana. Francesc Pintado, President de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona, definia aquestes mesures com un cop de mort per al sector.

Evidentment, no van ser 15 dies. A més també es van suspendre totes les activitats extraescolars entre els infants i es demanava a la població que les trobades socials no superessin els grups de 10 persones. Mentre que els sectors afectats volien més flexibilitat en aquestes mesures, des del Col·legi Oficial d’Infermeria de Tarragona creien que eren necessàries unes restriccions més dures, així com comentava Maria Lluïsa Brull, Presidenta de l’entitat.

El joc entre la salut i l’economia ha sigut molt difícil d’encaixar durant tot aquest temps. De fet, l’hivern va ser molt dur per certs sectors. El mes de febrer la restauració podia començar a obrir de 7:30 a 10:30 i de 13:00 a 16:30. En canvi, el comerç veia com havia hagut de renunciar a la campanya de rebaixes amb els centres comercials tancats i sense caps de setmana. Florenci Nieto, President de PIMEC Comerç, deia que se sentien víctimes.

Les botigues que millor portaven aquest tancament eren les llibreries, així com explicaven Gerard Espinosa, de la llibreria La Capona, i Gertri Adserà, de la llibreria Adserà.   

L’hivern anava passant, començava la primavera i les restriccions cada cop eren més flexibles. Es recuperaven els actes culturals, després de mesos Sidonie podia actuar a Tarragona, així com altres grups com Els Pets o Crim. La restauració començava a tornar a obrir, i semblava que amb la vacunació i la calor la pandèmia s’anava allunyant. Els restauradors ho celebraven, però els responsables de l’oci nocturn encara es lamentaven, així com afirmava Ángel Lopera, responsable de la Sala Zero. 

Al juny arribava el moment esperat per l’oci nocturn: podia tornar a obrir després de gairebé dos anys tancat. Les discoteques s’omplien, també es tornaven a fer festivals amb tests d’antígens previs i ningú esperava una altra onada. Però arribava, i un altre cop l’oci nocturn tornava a abaixar la persiana. Christian Compte, responsable de la discoteca Totem i president de FECALON, reclamava que es fessin tests d’antígens per poder seguir amb els establiments en marxa.

Aquesta onada era molt diferent, i feia augmentar la vacunació dels joves a passes gegants.

Santa Tecla es podia viure amb menys restriccions que el passat 2020, Zoo feia tremolar un Camp de Mart ple de gom a gom i les botellades van agafar protagonisme. Això va fer que l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, veiés amb bons ulls la reobertura de l’oci nocturn. I aquesta va tornar a arribar, va ser a principis d’octubre. Passaven els dies i semblava que no es tornarien a surfejar més onades, però la variant Òmicron ho feia canviar tot.

Tothom esperava poder viure un Nadal molt diferent del passat, però les restriccions, el retorn del toc de queda i la limitació de les trobades socials han tornat a caure com una llosa. L’oci nocturn dies abans de la nit de Nadal es veia abocat a tornar a tancar, cosa que indignava molt el sector.

Davant tot això des del Col·legi de Metges de Tarragona celebraven les mesures, però consideraven que arribaven tard, com explica Mireia Garcia, Vicepresidenta de l’entitat. 

No sabem si durant aquests gairebé dos anys que portem de pandèmia s’han pres totes les mesures que s’havien de prendre, però sembla que les restriccions, de moment, encara estaran a l’ordre del dia.

PUBLICITAT