Les carrosses quedaven aparcades, les disfresses es tornaven a l’armari i la ploma i la sàtira s’amagaven esperant l’any que ve. El Carnaval de Tarragona, l’any que feia 40 anys de la seva recuperació, no es podia viure per la pandèmia.
L’octubre del 2020 ja anunciaven que suspenien les rues dels carrers i la Disfressa d’Or del 2021, però el portaveu, en aquell moment, del Govern, Xavi Puig, ja avançava que s’estudiarien propostes alternatives.
La disbauxa i els dies de festa quedaven aparcats per més endavant, però els tarragonins i les tarragonines eren conscients que alguns actes podrien viure. S’apostava per treure el vessant didàctic a les escoles, una exposició sobre aquesta festa i un documental dels 40 anys de la seva recuperació. Tampoc es deixava de costat la gastronomia amb el repartiment de la botifarra d’ous i la coca de llardons per part de la Colla La Bota, seguint totes les mesures de seguretat. L’alcalde de Tarragona, i en aquell moment Conseller de Cultura, Pau Ricomà, explicava perquè havien apostat per tot això.
Les comparses que competeixen i preparen any a any les seves disfresses i coreografies encaraven un mes de febrer molt diferent del que estan acostumades. Tot i això, moltes coincidien en reconèixer que un any de descans no els vindria malament.
Els guanyadors de la Disfressa d’Or de l’última edició, Disc 45, asseguraven que no tenien la sensació d’estar perdent-se un esdeveniment, així com explicaven Daniel Baelo i Paula Garrido, membres de la comparsa.
Per la seva banda els guanyadors del certament del 2019, Som i Serem, reconeixien que els sabia greu no poder sortir ni disfressar-se aquest 2021, ho comentava Mireia Samper.
Qui realment agafa protagonisme els dies de Carnaval són el Rei i la Reina del Carnaval. Aquest 2021 ho havien de ser Andrea Hidalgo i Iván Luna, membres de Disc 45 i Colours Fantasy. Els dos demanaven que es mantingués fins a cert punt l’essència, encara que, no hi hagués festa.
El febrer avançava i alguns barris de la ciutat, com el de Bonavista o el de Sant Salvador, decidien tirar endavant aquesta festa amb totes les mesures de seguretat adients per evitar la propagació de la Covid-19. De fet, un grup d’estudiants de Sant Salvador realitzava un documental per veure com els tarragonins i les tarragonines viuen aquesta festa. Carolina Lucas, la directora del projecte, explicava què significava tot plegat.
El febrer s’acabava, però la pandèmia encara feia estralls entre la societat. Les comparses acostumades a treballar a un any vista havien de decidir què fer de cara el 2022. Després de diverses reunions amb el consistori, decidien, el mes de novembre, que enguany, si es pot, es recupera el Carnaval al carrer però sense competir, ni fer la Disfressa d’Or. Mireia Samper, portaveu de la comparsa Som i Serem Urban Style, deia que les comparses amb la Covid-19 s’han relaxat.
D’altra banda, també hi ha un altra qüestió: l’abastiment de roba i teles per confeccionar les disfresses. Maribel Mañé, propietària de Mercadisfraces, és conscient que no tenen els teixits que demanaven normalment.
Així doncs encarem un 2022 on si tot va bé tindrem un Carnaval molt semblant a aquell últim, el del 2020, que recordem que també és la darrera festa massiva que es va poder fer abans de la pandèmia.