Tarragona acollirà un centre pioner en el tractament d’abusos a menors

Casa dels nens en Estocolm, Suècia. Ferran Martí / Save the Children
PUBLICITAT

La Generalitat ha escollit la ciutat de Tarragona per començar la prova pilot d’un nou model en el tractament i atenció de menors que hagin patit abusos sexuals. El projecte conegut com a Barnahus, que en islandés vol dir “casa dels nens”, es preveu que s’inauguri el primer trimestre de l’any 2020, segons informa la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

El projecte Barnahus consisteix en una unitat centralitzada on educadors, assistents socials, psicòlegs i funcionaris judicials, es coordinen per treballar plegats amb menors víctimes d’abusos sexuals. Amb aquesta casa, es pretén que els menors no es desplacin a les diverses dependències d’atenció a víctimes quan pateixen un abús, sinó que ho facin només en una i no hagin de repetir la declaració.

L’espai està ubicat en una zona residencial de Tarragona i l’objectiu és que tant els atesos com els professionals que intervenen en un cas d’aquesta mena, ho facin en un entorn adaptat i acollidor per un infant o adolescent. Segons el DGAIA, fa mesos que treballen en la feina d’acondicionament de la instal·lació, però això no vol dir que l’emplaçament sigui definitiu, ja que tot dependrà dels resultats de l’avaluació del període de prova.

Aquest model va sorgir a la dècada dels anys vuitanta als Estats Units i es va implementar a Europa per primer cop l’any 1998 a Islàndia. Després va seguir Suècia l’any 2005, Noruega el 2011 i Dinamarca el 2013. El centre de Tarragona serà el primer a Espanya, i juntament amb el de Portugal, serà un dels pocs del sud d’Europa.

Evitar la revictimització

“Amb aquest model es vol acabar amb el camí que actualment fa el menor víctima d’un abús sexual, on arriba a declarar fins a quatre vegades en el procés judicial, en llocs que són hostils per un menor, com poden ser uns jutjats o unes oficines”, diu Eusebi Campdepadrós, diputat de Junts per Catalunya i un dels portadors de la proposta de la Comissió de Justícia al Parlament de Catalunya, de la mà de l’organització Save the Children.

“El nen o la nena podran fer la declaració de la seva experiència, en un entorn adequat, on els professionals no hauran d’estar tots allà i podran observar en altres sales a través d’un circuit tancat de televisió, amb tota la reserva de la intimitat i privadesa del menor”, explica Campdepadrós, qui afegeix que l’avantatge que es declari una sola vegada, es iniciar des del principi el procés de recuperació i evitar la revictimització.

Campdepadrós assenyala que països com Suècia o Noruega, que han acollit el model Barnahus amb aquest sistema de declaració, han vist augmentat el nombre de condemnes a agressors i abusadors. A Espanya, caldria una modificació de la Llei d’Enjudiciament Criminal, perquè aquests vídeos fossin d’obligada admissió pel jutge. “Fins fa poc es posava al judici un biombo entre l’abusador i la víctima”, comenta el diputat i Secretari de la Mesa del Parlament, qui declara que ja està havent-hi un canvi de mentalitat en la matèria.

Formació i sostre

Segons l’informe “Sota el mateix sostre” de l’ONG internacional Save the Children i datat el desembre del 2018, un de cada cinc espanyols han patit abusos a la infància, i gairebé el 50% dels que denuncien un abús sexual són menors. D’aquests, a Catalunya, poden tardar tres anys en el procés legal i només en un 33 per cent dels casos, el jutge accepta la prova preconstituïda que realitzen els Equips d’Assessorament Tècnic Penal, és a dir, una declaració gravada perquè la víctima no testifiqui al judici oral.

L’alarmant informe de l’ONG constata que un 77 per cent dels casos denunciats d’abusos a menors se’ls aplica el sobreseïment per falta de proves. Amb la Casa Barnahus, Save the Children busca crear no només un centre d’atenció a víctimes infantils sinó també un punt de referència per la investigació i la formació de professionals que es dediquen a aquests casos, perquè es puguin detectar d’una manera més precoç.

Save the Children gestiona totes les cases Barnahus a Europa i és qui està assessorant les administracions implicades en la confecció de la de Tarragona. L’organització, dedicada als drets dels infants i amb seu a Anglaterra, és qui va portar a la Comissió de Justícia aquest projecte i espera que es pugui estendre per tot el país.

PUBLICITAT