Monogràfic transmedia de l’especial del programa #CarrerMajor des del pati de l’antiga fàbrica de Chartreuse al Barri del Port, a la Part Baixa de Tarragona. Ràdio Ciutat de Tarragona i les ràdios de La Xarxa al Camp de Tarragona fan un salt a la Tarragona del segle XX amb aquest especial.
Amb el suport de la Regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona.
Dijous 27 d’octubre de 2022.
El Port
El port i activitat del s.XX al Museu del Port de Tarragona
Visitem el renovat Museu del Port de Tarragona de la mà de la seva directora, la Mercè Toldrà, per recórrer totes les seves instal·lacions i fer parada a tots els capítols de la història del Port, especialment l’activitat d’aquesta institució al segle XX.
Toldrà ens ajudarà a posar context a cada capítol d’aquest recorregut per entendre com ha canviat el Port de Tarragona durant tots aquests anys i també com seguirà la seva transformació en el futur, mentre recorrem un espai renovat i amb molta màgia.
El vi
La producció i comercialització del vi a la Tarragona del s.XX
El vi ha estat un producte clau en la producció i comercialització en l’avanç econòmic de la ciutat des dels romans, però especialment al s.XX.
D’una banda hem parlat amb Josep Manresa, del Departament Comercial de la fàbrica De Muller. D’altra banda hem anat a visitar la Casa Fontanals i Vidal al carrer Lleó,3, del Barri del Port on trobem un exemple de família benestant i comerciant.
L’Arxiu
L’activitat portuària al s.XX documentada a l’Arxiu del Port de Tarragona
Es pot guardar anys i anys d’història del Port de Tarragona? La Coia Escoda, directora de l’Arxiu del Port de Tarragona, ens ho ha confirmat.
Ens hem endinsat en un dels espais més emblemàtics d’aquesta institució i és que és on s’emmagatzemen els tresors més valuosos de Port: els seus records.
Descobriu tots els secrets de l’Arxiu del Port de Tarragona!
Parem atenció a La Tabacalera i el que va significar l’antiga fabrica de tabacs en el desenvolupament econòmic de Tarragona en aquella època.
Desgranem l’origen i recorregut d’aquest espai amb Jordi Piqué, director de l’Arxiu Històric de Tarragona i hem recollit el testimoni de Mari Carme Puig qui la seva mare Isabel Núñez va ser una de les treballadores que va arribar a encadenar-se a la fàbrica.
La Chartreuse
Chartreuse, l’antiga fàbrica de licors
Parem atenció a una de les fàbriques més importants de l’època a la ciutat, l’antiga fàbrica Chartreuse, anteriorment fàbrica Tèxtil, i actualment seu de l’Escola Oficial d’Idiomes.
Ens hi ha posat en context i explicat la seva importància en ple desenvolupament i industrialització, l’Enric Olivé Serret, catedràtic de la URV i professor emèrit, membre del Departament d’Història i Història de l’Art, a més, autor del llibre ‘Chartreuse de Tarragona. De la fàbrica al convent’.
El llegat
Els veïns del Barri del Port reclamen donar visibilitat al llegat industrial de la Part Baixa
Els veïns lamenten que tot el patrimoni industrial de la Part Baixa sigui tan desconegut i no hi hagi cap projecte o pas per posar-lo en valor, donar-li visibilitat i fomentar la història del barri. així com el gran nombre de magatzems i antigues fàbriques, com és el cas de la Tabacalera, desaprofitats i en decadència
Magazine de tarda amb la participació de vuit ràdios del Camp de Tarragona. De dilluns a divendres, de 16h a 19h. En directe a Ràdio Ciutat de Tarragona, Altafulla Ràdio, Ràdio Montblanc, Ràdio La Selva, Ona La Torre, LaNOVA Ràdio, Ràdio Hospitalet de l’Infant i Baix Camp Ràdio.