Espremem l’any: La proclamació de la República Catalana

Així es proclamava la República Catalana. Carme Forcadell, Presidenta del Parlament de Catalunya en aquell moment, deia els resultats de la votació que donaven una majoria àmplia a favor de la República Catalana.
Després de mesos de disputes, les dificultats per tirar endavant un referèndum, els intents per negociar amb el Govern Espanyol i l’estira-i-arronsa entre la CUP i Junts Per Catalunya es proclamava una República Catalana que no es posaria mai a la pràctica i que comportaria conseqüències històriques.Tot i això no va evitar la celebració per part d’un sector de la societat aquell dia. A Tarragona l’obria el Ball de Diables de Tarragona llegint un versot.
Però no eren l’única organització cultural que sortia al carrer, l’acompanyava la Mulassa de Tarragona, la Colla Jove de Tarragona i els grallers dels Xiquets de Tarragona. La Plaça de la Font s’omplia com si es tractés d’un dia festiu. Carles Xavier Gómez, coordinador de l’Assemblea Nacional Catalana, es mostrava molt content i assegurava que seguirien les mobilitzacions.Però la societat no era l’única en reaccionar. Els polítics tarragonins també hi deien la seva. Laia Estrada, regidora de la CUP a Tarragona, es mostrava molt contenta i satisfeta i Pau Ricomà d’Esquerra Republicana de Catalunya assegurava que “ara tocava defensar-la.”En aquest mateix moment on els favorables a la independència celebraven la República Catalana Mariano Rajoy, president de l’Estat Espanyol, apareixia per anunciar les primeres mesures de l’article 155.
Tot quedaria en una proclamació simbòlica que precipitava l’empresonament de polítics catalans, el trasllat de Carles Puigdemont a Brussel·les i la declaració d’unes eleccions per part del Govern Espanyol, gràcies a l’aplicació de l’article 155.

PUBLICITAT